19 godzin temu, VDR napisał:Dlaczego więc żadna z firm nie ma programu newbie dla których lampa z pudełka świeci tak jak T5, wszystko pięknie rośnie i nie trzeba nic więcej robić ?? Przypomnę, że głównym powodem do zmiany na LED są oszczędności. I nie chodzi o prąd a o wymianę rur co kilka miesięcy. Prawda jest taka, że pod T5 rośnie i koniec kropka. A przy LED trzeba się postarać i znależć własnego Gralla i żaden z producentów na dzień dobry nie daje zestawu przy którym wszystko pięknie rośnie. Niestety.
LED to tylko źródło światła , tak jak setki rodzai rur czy HQI , mimo że te ostatnie totalnie różnią się pasmem wszystko przecież rośnie .A z LED da się skopiować praktycznie każde pasmo .Ba , białe LED mają tą samą zasadę działania jak świetlówki ( źródło światła /luminofor ) .
Ogólnie to z tych trzech wymienionych rury są najgorsze pod względem oddawania barw ,zwykle mają spore piki w kilku miejscach I RA jest na tragicznym poziomie .
Problem opinii o LED to ich jakość jeszcze z przed kilkunastu lat , białe miały przeważnie wąskie pasmo centralne jak raz omijające długość fali "bio" , a nikt nie rozumiał jak to jest że świeci a rośliny nie rosną .
Ps: mało brakło bym kupił analizator widma , niestety przemyślałem temat że do zabawy szkoda mi kilku tyś pln . Ale nie powiem że mnie nie korci .Coś by się poskładało fajnego tym bardziej że mam już w domu parędziesiąt POWER LED w różnych barwach , i z różnym CRI .
Jak by ktoś takowy posiadał i był skłonny udostępnić ....