Skocz do zawartości

Historia edycji

VDR

VDR

Godzinę temu, SU1 napisał:

To musisz sobie taką zrobić :D . Bo za "suwaczki" kopę kasy sie przycina :D ,one są dla nas nie dla korali 

Arghmm ;) Ja takową posiadam, tylko leży w pudełku bo nie było czasu sterownika polutować a na full trochę mocy ma ;)

Godzinę temu, SU1 napisał:

Bo są mniej ekonomiczne , dużo światła bokiem i żeby zaspokoić potrzebę mocy trzeba tego dużo nawalić

[ciach]

Ale koszt produkcji , przy powerach wystarczy nawet  20 - 30 LED na 100W a przy 5730  było by ponad 200 sztuk ... Wyobrażasz sobie lampę o mocy 350 W   800 sztuk :shock: ,ile zasilaczy .... ile kabli ... ścieżek ... i na końcu 800 możliwości potencjalnej usterki .

Bardziej chodziło mi o to, że widmo to nie wszystko ;)  I tu właśnie IMHO jest problem. Kręcąc suwaczkami pod oko, zjeżdzamy nie tylko ze zmianą koloru dla naszego oka ale również z ilością energii wypromieniowanej albo przewalamy w drugą stronę. Jedni trafią z tym, inni nie. Przy T5 jest prosto - tam nie ma czym za bardzo kręcić ;) Ale minęlo 7lat co najmniej i LEDy nie zastapiły T5, tak jak to było między T8 i T5. Ktoś jeszcze używa T8 ? ;) Pewnie ktoś tam się znajdzie, ale można powiedzieć, że o T8 wielu już zapomniało. Na LEDy przyjdzie czas, ale ludzie muszą wiecej sie interesowac tym czym sa korale, jak sie odzywiaja, jak dziala symbioza z zooxantheleami, jak ona wyglada dla miekkich, sps, lps itd itd. Mieć świadomość jak świecą LED. Parametrów w równaniu jest sporo.  A marketingu w lampach jeszcze więcej ;) Kiedyś Kessile miałby być najlepsze, dzisiaj zdaje się Radiony cieszą się najwieksza popularnoscia, choć ja się gubię w tych wszystkich nowościach, więc mogę się mylić :P

Krótko mówiąc na T5 jest prościej uzyskać dobre efekty, co nie oznacza, że na LED się nie da.

VDR

VDR

59 minut temu, SU1 napisał:

To musisz sobie taką zrobić :D . Bo za "suwaczki" kopę kasy sie przycina :D ,one są dla nas nie dla korali 

Arghmm ;) Ja takową posiadam, tylko leży w pudełku bo nie było czasu sterownika polutować a na full trochę mocy ma ;)

59 minut temu, SU1 napisał:

Bo są mniej ekonomiczne , dużo światła bokiem i żeby zaspokoić potrzebę mocy trzeba tego dużo nawalić

[ciach]

Ale koszt produkcji , przy powerach wystarczy nawet  20 - 30 LED na 100W a przy 5730  było by ponad 200 sztuk ... Wyobrażasz sobie lampę o mocy 350 W   800 sztuk :shock: ,ile zasilaczy .... ile kabli ... ścieżek ... i na końcu 800 możliwości potencjalnej usterki .

Bardziej chodziło mi o to, że widmo to nie wszystko ;)  I tu właśnie IMHO jest problem. Kręcąc suwaczkami pod oko, zjeżdzamy nie tylko ze zmianą koloru dla naszego oka ale również z ilością energii wypromieniowanej albo przewalamy w drugą stronę. Jedni trafią z tym, inni nie. Przy T5 jest prosto - tam nie ma czym za bardzo kręcić ;) Ale minęlo 7lat co najmniej i LEDy nie zastapiły T5, tak jak to było między T8 i T5. Ktoś jeszcze używa T8 ? ;) Pewnie ktoś tam się znajdzie, ale można powiedzieć, że o T8 wielu już zapomniało. Na LEDy przyjdzie czas, ale ludzie muszą wiecej sie interesowac tym czym sa korale, jak sie odzywiaja, jak dziala symbioza z zooxantheleami, jak ona wyglada dla miekkich, sps, lps itd itd. Parametrów w równaniu jest sporo.  A marketingu w lampach jeszcze więcej ;) Kiedyś Kessile miałby być najlepsze, dzisiaj zdaje się Radiony cieszą się najwieksza popularnoscia, choć ja się gubię w tych wszystkich nowościach, więc mogę się mylić :P

VDR

VDR

30 minut temu, SU1 napisał:

35 minut temu, SU1 napisał:

[ciach]

Bardziej chodziło mi o to, że widmo to nie wszystko ;)  I tu właśnie IMHO jest problem. Kręcąc suwaczkami pod oko, zjeżdzamy nie tylko ze zmianą koloru dla naszego oka ale również z ilością energii wypromieniowanej. Jedni trafią z tym, inni nie. Przy T5 jest prosto - tam nie ma czym za bardzo kręcić ;) Ale minęlo 7lat co najmniej i LEDy nie zastapiły T5, tak jak to było między T8 i T5. Ktoś jeszcze używa T8 ? ;) Pewnie ktoś tam się znajdzie, ale można powiedzieć, że o T8 wielu już zapomniało. Na LEDy przyjdzie czas, ale ludzie muszą wiecej sie interesowac tym czym sa korale, jak sie odzywiaja, jak dziala symbioza z zooxantheleami, jak ona wyglada dla miekkich, sps, lps itd itd. Parametrów w równaniu jest sporo.  A marketingu w lampach jeszcze więcej ;) Kiedyś Kessile miałby być najlepsze, dzisiaj zdaje się Radiony cieszą się najwieksza popularnoscia, choć ja się gubię w tych wszystkich nowościach, więc mogę się mylić :P

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.