Skocz do zawartości

Historia edycji

VDR

VDR

5 godzin temu, Moljzesz napisał:

Pisałeś że masz słabe kolory więc domyślam się że koralom mogło by być jednak lepiej z tą "gadżeciarską" lampą. 

Dla mnie akwarium to też wielka pasja, akwarium mam od las miałem 5lat nie przerwanie, czyli będzie już jakieś 29lat. Dla moich podopiecznych zawsze staram się jak najlepiej, wolę odpuścić sobie nową parę dżinsów a kupić coś do akwarium, na lampę nazbierałem kasiorke i ja kupiłem i nie dla gadżetu tylko dla korali a korale teraz odwdzięczają mi się pięknymi kolorkami i ładnym wzrostem. Pozdro

Kolory to rzecz względna - jedni lubią majtkowe pastele, inni ciemniejsze barwy.  Dlaczego uważasz, że mają gorzej ? Korale, żyją w symbiozie z zooksantelami które są z reguły brązowe (uogólnijmy dla krótszego wywodu). Dzięki nim korale czerpią energię (w skrócie). W przypadku kiedy zooksanteli będzie dużo, kolor będzie brzydki, brudny - ale czy koralowi będzie gorzej ? ;) W systemach ulns - ultra low nutrient system po prostu ilość zooksanteli jest dużo mniejsza, kolory ładniejsze dla naszego oka, bo i koral ma odsłonięty pigment pokazując to co pod tymi "glonami" skrywał - ale czy z tego powodu mu lepiej ? Z symbiozy już nie czerpie tak jak czerpał gdy było ich więcej ;) Musi radzić sobie inaczej. Widzisz  można by podyskutować nad tym co jest dla korala lepsze  ale to akurat temat o lampie LED a nie o tym w jaki sposób korale rosną, jak czerpią z symbiozy z zooksantelami itd ;)  Pozdro.

VDR

VDR

Godzinę temu, Moljzesz napisał:

Pisałeś że masz słabe kolory więc domyślam się że koralom mogło by być jednak lepiej z tą "gadżeciarską" lampą. 

Dla mnie akwarium to też wielka pasja, akwarium mam od las miałem 5lat nie przerwanie, czyli będzie już jakieś 29lat. Dla moich podopiecznych zawsze staram się jak najlepiej, wolę odpuścić sobie nową parę dżinsów a kupić coś do akwarium, na lampę nazbierałem kasiorke i ja kupiłem i nie dla gadżetu tylko dla korali a korale teraz odwdzięczają mi się pięknymi kolorkami i ładnym wzrostem. Pozdro

Kolory to rzecz względna - jedni lubią majtkowe pastele, inni ciemniejsze barwy.  Dlaczego uważasz, że mają gorzej ? Korale, żyją w symbiozie z zookanstelami które są z reguły brązowe (uogólnijmy dla krótszego wywodu). Dzięki nim korale czerpią energię (w skrócie). W przypadku kiedy zooksanteli będzie dużo, kolor będzie brzydki, brudny - ale czy koralowi będzie gorzej ? ;) W systemach ulns - ultra low nutrient system po prostu ilość zooksanteli jest dużo mniejsza, kolory ładniejsze dla naszego oka, bo i koral ma odsłonięty pigment pokazując to co pod tymi "glonami" skrywał - ale czy z tego powodu mu lepiej ? Z symbiozy już nie czerpie tak jak czerpał gdy było ich więcej ;) Musi radzić sobie inaczej. Widzisz  można by podyskutować nad tym co jest dla korala lepsze  ale to akurat temat o lampie LED a nie o tym w jaki sposób korale rosną, jak czerpią z symbiozy z zooksantelami itd ;)  Pozdro.

VDR

VDR

47 minut temu, Moljzesz napisał:

Kolory to rzecz względna - jedni lubią majtkowe pastel, inni ciemniejsze barwy.  Dlaczego uważasz, że mają gorzej ? Korale, żyją w symbiozie z zookanstelami które są z reguły brązowe (uogólnijmy dla krótszego wywodu). Dzięki nim korale czerpią energię (w skrócie). W przypadku kiedy zooksanteli będzie dużo, kolor będzie brzydki, brudny - ale czy koralowi będzie gorzej ? ;) W systemach ulns - ultra low nutrient system po prostu ilość zooksanteli jest dużo mniejsza, kolory ładniejsze dla naszego oka, bo i koral ma odsłonięty pigment pokazując to co pod tymi "glonami" skrywał - ale czy z tego powodu mu lepiej ? Z symbiozy już nie czerpie tak jak czerpał gdy było ich więcej ;) Musi radzić sobie inaczej. Widzisz  można by podyskutować nad tym co jest dla korala lepsze  ale to akurat temat o lampie LED a nie o tym w jaki sposób korale rosną, jak czerpią z symbiozy z zooksantelami itd ;)  Pozdro.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.