Skocz do zawartości

Historia edycji

VDR

VDR

To w końcu się zdecyduj - bo w pierwszej części powyższej wypowiedzi twierdzisz, że uważam by dawać driver o mniejszym prądzie dla diod majacych wyższe I max. A w drugiej piszesz ze uważam to za błędne :D 

Znasz rodzinę diód XP-E Cree ? Dioda white, rb, blue, green - 1A, dioda red i red-orange 700mA, dioda amber - 500mA. Ile razy Ci mam jeszcze napisać, że przeczytałem "mniejszy prąd" mają diody czerwone ? Bo napiecie to akurat wymuszone zostanie przez driver. My musimy jedynie zadbac by driver mial z czego to napiecie dac. Jak bedzie nizsze to dioda po prostu swiecic bedzie slabiej albo nie przekroczymy napiecia przewodzenia i dioda nie zaswieci w ogole. Zreszta jak spojrzysz na charakterystyki diod to podaje sie napiecie przewodzenia w uzaleznieniu od pradu. Znow posluze się diodami XP-E:

Forward voltage (@ 350 mA) ‑ far red 1,9V
Forward voltage (@ 700 mA) ‑ far red 2,1V
Forward voltage (@ 1000 mA) ‑ far red 2,25V

Dalej idac - na Vout potrzebujesz 24V, przykladasz 48V napiecie na Vin, skrecasz lampę o połowę - ile masz na Vin napiecia ? A ile na Vout ? Dlatego dawanie juz na starcie znacznie wiecej napiecia niz nitka potrzebuje jest malo ekonomiczne. Diody rozkrecone na full na Vout maja dostac napiszmy w uproszczeniu Vin.

Dalej idac. Wrzucasz jakis filmik do jakis diod z alliexpress, ktory ma swiadczyc o tym, ze wszystkie diody na całym świecie maja taka sama charakterystyke. Otóż nie wszystkie.  A to że charakterystyka nie jest liniowa to już ustalilismy. Filmy z YT nie są dla mnie wiedzą naukową, tym bardziej ze moje doświadczenia są zgoła odmienne ale ja lampeczki budowałem głównie na Cree.

Dwa całkowicie zapominasz o tym, ze finalnie lampa i tak jest skrecona ale zostawiamy sobie zapas mocy po to by moc nią sterować również w góre. Jak ograniczysz prąd na driverze juz na starcie to sterowaniu w góre zapominasz. A mało kto tutaj planuje lampę pod konkretną ilość światła bazując na odpowiedniej dawce napromieniowania dziennego dla korali.

Wezmy znow te Twoje ledy z YT:
500mA = 580 lux
800mA = 790 lux 

Załóżmy, że chcemy miec lampeczke ktora daje 7900luxow = stosujemy 10 diod 800mA. Jak skrecimy na 500mA potrzebujemy 16sztuk.  Wezmy 100 diod 800mA, potrzebujemy już 136diod 500mA. 36 diod wiecej - do tego trzeba drivery, trzeba jeszcze wiecej miejsca znalezc (dopiero Cie o to głowa bolała) itd itd. Owszem, zgodze sie z tym ze w wypadku tych diod zysk jest marny. Ale czy ktos tutaj wspominal o jakis diodach marki Semiled  i no-name ? 

VDR

VDR

To w końcu się zdecyduj - bo w pierwszej części powyższej wypowiedzi twierdzisz, że uważam by dawać driver o mniejszym prądzie dla diod majacych wyższe I max. A w drugiej piszesz ze uważam to za błędne :D 

Znasz rodzinę diód XP-E Cree ? Dioda white, rb, blue, green - 1A, dioda red i red-orange 700mA, dioda amber - 500mA. Ile razy Ci mam jeszcze napisać, że przeczytałem "mniejszy prąd" mają diody czerwone ? Bo napiecie to akurat wymuszone zostanie przez driver. My musimy jedynie zadbac by driver mial z czego to napiecie dac. Jak bedzie nizsze to dioda po prostu swiecic bedzie slabiej albo nie przekroczymy napiecia przewodzenia i dioda nie zaswieci w ogole. Zreszta jak spojrzysz na charakterystyki diod to podaje sie napiecie przewodzenia w uzaleznieniu od pradu. Znow posluze się diodami XP-E:

Forward voltage (@ 350 mA) ‑ far red 1,9V
Forward voltage (@ 700 mA) ‑ far red 2,1V
Forward voltage (@ 1000 mA) ‑ far red 2,25V

Wrzucasz jakis filmik do jakis diod z alliexpress, ktory ma swiadczyc o tym, ze wszystkie diody na całym świecie maja taka sama charakterystyke. Otóż nie wszystkie.  A to że charakterystyka nie jest liniowa to już ustalilismy. Filmy z YT nie są dla mnie wiedzą naukową, tym bardziej ze moje doświadczenia są zgoła odmienne ale ja lampeczki budowałem głównie na Cree.

Dwa całkowicie zapominasz o tym, ze finalnie lampa i tak jest skrecona ale zostawiamy sobie zapas mocy po to by moc nią sterować również w góre. Jak ograniczysz prąd na driverze juz na starcie to sterowaniu w góre zapominasz. A mało kto tutaj planuje lampę pod konkretną ilość światła bazując na odpowiedniej dawce napromieniowania dziennego dla korali.

Wezmy znow te Twoje ledy z YT:
500mA = 580 lux
800mA = 790 lux 

Załóżmy, że chcemy miec lampeczke ktora daje 7900luxow = stosujemy 10 diod 800mA. Jak skrecimy na 500mA potrzebujemy 16sztuk.  Wezmy 100 diod 800mA, potrzebujemy już 136diod 500mA. 36 diod wiecej - do tego trzeba drivery, trzeba jeszcze wiecej miejsca znalezc (dopiero Cie o to głowa bolała) itd itd. Owszem, zgodze sie z tym ze w wypadku tych diod zysk jest marny. Ale czy ktos tutaj wspominal o jakis diodach marki Semiled  i no-name ? 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.