20 godzin temu, Stefan85 napisał:Krzywizna prostej czy prostota krzywej w przyleglosci to zart kwoli scislosci. Pewnie bez sensu ale nie wszystko musi miec sens.
Chodzilo mi o to ze podmiana nie da rady uzupelnic wszystkiego a jedynie lekko podnosi poziomy pierwiastkow, poziomy sie usredniaja wiec wielkiej zmiany nie ma przy podmianie 5%. a to jest i wada i zaleta bo nic nie dzieje sie nagle wiec zycie sie nie stresuje ale przy duzej ilosci koralowcow uzupelnianie skonsumowanych pierwiastkow podmianami moze nie miec sensu a przynajmniej trzeba by bylo robic czesto duze podmiany. Taka moja teoria.
@Damian07ilosci Ca Mg w sbs sa znikome i wynikaja bardziej z zanieczyszczenia skladnikow. Co do chlorku sodu to sbs ma go rownowazyc wiec wcale tak malo go nie powstaje. Oczywiscie zalezy ile plynow Ballinga do akwarium trafia. Ale stosunek procentowy odpowiada wodzie morskiej bo zalozeniem jest uzyskanie rownowagi jonowej w wodzie morskiej wystepujacej. Oczywiscie racja z tym jodem potasem itd z tym tylko ze bez nich mamy tzw uboga wode morska w bardzo podstawowym składzie.
Co do oplacalnosci robienia sobie takiej solanki ze skladnikow Ballinga, nie ma sensu. Szybko liczac koszt zasolenia 1 litra wody na dzis wyszedl mi ok 1.5zl natomiast zasolenie gotowa sola to ponizej 0.40zl. Glowny koszt to sbs ok 1zl. Producentom soli sie oplaca bo maja skladniki z hurtowni w cenach jakie dla nas sa nie do osiagniecia.
Nie wiem skąd masz taką wiedzę co jest w sbs. Jeszcze raz mówię sbs to jest dokładnie wszystko to co w soli morskiej bez nacl więc nie mów, że te ilości są znikome bo to magnez to drugi składnik takiej mieszanki, a wapń trzeci. Więc to są dwa podstawowe składniki sbs.
Ogólnie temat fajny, ale metoda balinga nie ma nic wspólnego z podmianami. Podmiany są po to aby oczyścic/odświeżyć wodę, a płyny balinga uzupełniają to co koralowce zużywają. Prosta zależność to taka, że akwarium z miękkimi i lps nie wymaga suplementacji płynami balinga natomiast akwarium z spsami tak. Jednak oba wymagają podmian lub idealnej filtracji. Podmiany są uzależnione od obsady ryb, natomiast nie od obsady koralowców chyba, że jakieś gatunki walczą z sobą wtedy przez podmiany obniżamy ilość toksyn w wodzie.
No i to o czym tak piszesz namiętnie. Podstawowe składniki metody balinga Ca i mg więc policz w jakim stosunku występują, a następnie policz w jakim w wodzie morskiej. Dlatego to pierwsza różnica która nie ma nic wspólnego z tym co piszesz. Z płynów metody balinga nie zrobisz wody morskiej. Natomiast z sbs i nacl tak więc wniosek chyba jest jeden. Połączenie Ca, mg i kh nie równa się nacl.