4 godziny temu, kiflu napisał:Nie prowadziłem słodkowodnego akwarium (po za gupikami)
No widzisz, a ja dziesiątki lat, w tym ostatnie prę lat i roślinne, przy którym dozujesz masę makro i mikroelementów. Nie widzę sensu podawania bakterii i tego nie zmienię, a, że ktoś uważa inaczej jego wola:) Ja wolę kasę straconą na bakterie(tak to odbieram)przeznaczyć na zakup np. nowych szczepek koralowców.
4 godziny temu, VDR napisał:Oczywiście, że nie trzeba stosować bakterii -szkół prowadzenia baniaków jest wiele - pytanie, która daje szybsze i łatwiejsze do uzyskania efekty
![]()
Dokładnie! Ja opisałem jak robię i nigdy nie spotkały mnie plagi.
2 godziny temu, luft napisał:również czekam na zdjęcie zbiornika autora tematu.
Odpowiedź była wyżej
Dla zainteresowanych podam jeszcze kilka innych niepopularnych cech prowadzenia mojego przeszłego i teraźniejszego zbiornika. Poprzedni oświetlałem świetlówkami t8 w ilości 1w/l, aktualny nieco ponad 0,5w/l w t5. Konfiguracja identyczna, a miaowicie 3szt.Sylvania Coralstar i 1 szt. Sylvania Grolux. Aktualnie wygląda jakby było jednak dużo więcej światła, a to poprzez mocna białą skałę marko rock, która mocno odbija światło i dlatego też domówiłem 2szt. Marinestar do zamiany, bo powinny dać ciemniejszy błękit. W obu przypadkach świecę długością docelową czyli 11h/dobę i taki sam czas dział odpieniacz. W pierwszym przypadku był to miniflotor na kostkę lipową, a teraz Tunze 9004. Tak, wiem, że teoretycznie zbyt słaby, ale zrobiłem to z premedytacją, bo po co mam wyjawiać wodę tak, by później stosować zwiększone dawki suplementów? Wolę tylko uzupełniać lub nic nie dawkować i tak też robiłem w akwa roślinnym. Ryb też nie planuję przesadnie dużo. Do tego mam pokrywę na akwa, nie podobają mi się odkryte, brak sumpa:D i...zostałem wyklęty hahah