Skocz do zawartości

Historia edycji

VDR

VDR

2 godziny temu, silvia napisał:

tyle że te 7 "mitów" opisanych na "firmowym blogu" nijak maja się do praktyki - bo firma chce zarobić więc ... pisze także bzdury

Skoro za 1 kWh energii płaci się średnio 0,6 zł, to dzięki instalacji fotowoltaicznej o mocy 4 kW oszczędzamy teoretycznie 2200 zł - zakładając, że wykorzystujemy 100% wytworzonej energii (co w praktyce jest niemożliwe). Czyli 28 tys. wydane na zakup fotoogniw zwróci się po 12 latach. - gwarancja jest przeważnie na na 10 lat a żywotność paneli spada ...

i z 12 lat robi się nawet 20 - i trzeba wydać kasę na kolejny zestaw

To nie do końca tak jest. Uprościłeś  zanadto. Po prostu to czego niewykorzystałeś oddajesz do sieci w przeliczniku 0,8 bodajże (taki był na pewno rok temu kiedy mnie wydymali z programem ;/). 

Koszty tez z czapy.  Koszt instalacji 3,12kW  (12 paneli 260W) w systemie w którym każdy panel ma oddzielne sterowanie (Solar Edge z Power Optimizerami)  to było 20500 z 8% vatem (instalacja na dachu itp sprawy). Z czego dofinansowanie było 40% - bezzwrotnego !  Czyli ja z kieszeni miałem do wydania 12,5 tys - za calosc i nic wiecej mnie nie interesowalo. Firma zalatwiala wszystko wlacznie z umowa z energetyka. Gwarancja na moduły chyba 25 lat miała być o ile pamiętam, ale musiałbym zerknąć do umowy.

VDR

VDR

1 godzinę temu, silvia napisał:

tyle że te 7 "mitów" opisanych na "firmowym blogu" nijak maja się do praktyki - bo firma chce zarobić więc ... pisze także bzdury

Skoro za 1 kWh energii płaci się średnio 0,6 zł, to dzięki instalacji fotowoltaicznej o mocy 4 kW oszczędzamy teoretycznie 2200 zł - zakładając, że wykorzystujemy 100% wytworzonej energii (co w praktyce jest niemożliwe). Czyli 28 tys. wydane na zakup fotoogniw zwróci się po 12 latach. - gwarancja jest przeważnie na na 10 lat a żywotność paneli spada ...

i z 12 lat robi się nawet 20 - i trzeba wydać kasę na kolejny zestaw

To nie do końca tak jest. Uprościłeś  zanadto. Po prostu to czego niewykorzystałeś oddajesz do sieci w przeliczniku 0,8 bodajże (taki był na pewno rok temu kiedy mnie wydymali z programem ;/). 

Koszty tez z czapy.  Koszt instalacji 3,12kW  (12 paneli 260W) w systemie w którym każdy panel ma oddzielne sterowanie (Solar Edge z Power Optimizerami)  to było 20500 z 8% vatem (instalacja na dachu itp sprawy). Z czego dofinansowanie było 40% - bezzwrotnego !  Czyli ja z kieszeni miałem do wydania 12,5 tys - za calosc i nic wiecej mnie nie interesowalo. Firma zalatwiala wszystko wlacznie z umowa z energetyka Gwarancja na moduły chyba 25 lat miała być o ile pamiętam, ale musiałbym zerknąć do umowy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.