Skocz do zawartości
alexw200

Refugium - spaghetti czy coś jeszcze

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nanokaczor

Jak zabraknie "paliwa" to nawet glony na scrubberze razem z cyjanobakteriami i bruzdnicami potrafią się rozpuścić do zera. Tyle ze z doświadczenia zauważyłem ze raczej chodzi o brak mikroelementów a nie o azotany i fosforany. 

Glonowa filtracja ma potężny potencjał. U mnie cała filtracja jest oparta na glonach. Testowałem różne metody ale nic nie jest tak wydajne, stabilne i przewidywalne. 

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, nanokaczor napisał:
Jak zabraknie "paliwa" to nawet glony na scrubberze potrafią się rozpuścić do zera. Tyle ze z doświadczenia zauważyłem ze raczej chodzi o brak mikroelementów a nie o azotany i fosforany. 
Glonowa filtracja ma potężny potencjał. U mnie cała filtracja jest oparta na glonach. Testowałem różne metody ale nic nie jest tak wydajne, stabilne i przewidywalne. 

Zgadzam się w 100%. Ja przy tym moim baniaku 10 tyś miałem tylko refugium, co prawda był to 3 metrowy zbiornik ale tylko glony.

A tak generalnie to mi od jakiegoś czasu chodzi po głowie pomysł żeby refugium wywalić z sumpa. Fajnie by było zrobić oddzielny zbiornik, postawić koło głównego akwa i tylko glony tam trzymać. Problem tylko w tym jak puścić przez to całość wody z obiegu. Proste rozwiązanie to dodatkowa obiegówka ale wtedy nie poleci cała woda przez glony.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez alexw200 (wyświetl historię edycji)

88d3e180721d3e3cf82e042b1e240cc3u1718a15

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Dodatkowa obiegówka nie jest potrzebna. Przecież możesz zrobić odgałęzienie i puścić część wody do tego zbiornika. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nanokaczor napisał:

Dodatkowa obiegówka nie jest potrzebna. Przecież możesz zrobić odgałęzienie i puścić część wody do tego zbiornika. 

Odgałęzienie na powrocie? To akurat mogę zrobić bez większych problemów tylko w takim układzie tylko mała część wody trafi do refugium. Z drugiej strony, w dłuższym okresie i tak się wszystko przemieli i tak więc to nie problem. Muszę to sobie przekombinować i uświadomić ładniejszej połowie, że jeszcze jeden zbiorniczek się pojawi :P :P :P :P 

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Odgałęzienie za pompą na "dopływie". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odgałęzienie za pompą na "dopływie". 

No tak, na nitce powrotnej do zbiornika. Tak chyba właśnie zrobię. Spaghetti zostawie w sumpie a wszystkie ładne będą wyeksponowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, alexw200 napisał:

Czasami tak bywa. To tak jak z xeniami u mnie. Wszyscy mają problemy z xenią bo jak chwast się rozrasta. U mnie padają wszystkie, sinularie, zoa, roda, sarco, acry tym nic nie jest a xenie na wieczną rafę :P 

Też miałem problemy z xenią, nie chciała rosnąć, rozpuszczała się. Dopiero za trzecim podejściem udało się, że rośnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, maciej01 napisał:

Też miałem problemy z xenią, nie chciała rosnąć, rozpuszczała się. Dopiero za trzecim podejściem udało się, że rośnie. 

Ja mam młody baniak ale poszło już 9 różnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
5 godzin temu, alexw200 napisał:

No tak, na nitce powrotnej do zbiornika. Tak chyba właśnie zrobię. Spaghetti zostawie w sumpie a wszystkie ładne będą wyeksponowane.

Myślałem raczej o tym żeby zrobić odgałęzienie za pompą i oddzielny spływ. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślałem raczej o tym żeby zrobić odgałęzienie za pompą i oddzielny spływ. 

To chyba nie rozumiem o czym piszesz. Myślałem o zrobieniu rozgałęzienia za pąpą na powrocie z sumpa do akwarium głwnego. A spływ z tego nowego do sumpa

Tak na kolanie

5a4dd55463c2f58fcaba3006715eb8f5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nanokaczor napisał:

Zrozumiałem o czym piszesz. Ja bym tego tak nie zrobił. 

Problem w tym, że ja nie do końca rozumiem co masz na myśli pisząc Myślałem raczej o tym żeby zrobić odgałęzienie za pompą i oddzielny spływ. 

Czy możesz trochę rozwinąć? Bo rozgałęzienie za pompą podającą wodę do akwarium mam na rysunku, i spływ też dałem oddzielny z tego nowego. Jedyne co mi nie pasuje to ten spływ wpadający do odpieniacza bo wybije wszystko co z refugium wróci 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Jeśli zrobisz tak jak narysowałeś to moim zdaniem nie będzie dobrze. Zasilanie świeżą wodą powinno być z rury w której woda płynie pod ciśnieniem a spływ powinien być tak zrobiony żeby była rewizja. Czyli z każdego zbiornika powinny być 2 spływy.  Jeden główny drugi awaryjny.Oczywiście jeśli masz bardziej skomplikowany system jak ja to robienie za każdym razem rewizji zbyt bardzo wszystko komplikuje. Tyle ze wtedy musisz uważać zeby ci coś się nie zapchało... 

Jeśli zrobisz tak jak sugerujesz to nie będzie mozna odpiac zadnego ze zbiorników. 

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli zrobisz tak jak narysowałeś to moim zdaniem nie będzie dobrze. Zasilanie świeżą wodą powinno być z rury w której woda płynie pod ciśnieniem a spływ powinien być tak zrobiony żeby była rewizja. Czyli z każdego zbiornika powinny być 2 spływy.  Jeden główny drugi awaryjny.Oczywiście jeśli masz bardziej skomplikowany system jak ja to robienie za każdym razem rewizji zbyt bardzo wszystko komplikuje. Tyle ze wtedy musisz uważać zeby ci coś się nie zapchało... 
Jeśli zrobisz tak jak sugerujesz to nie będzie mozna odpiac zadnego ze zbiorników. 

Ok teraz się rozumiemy. Może troche uprościłem rysunek :p
Zasilanie z rury pod ciśnieniem, czyli za pompą podającą wodę do głuwnego akwa z sumpa to tak jak pisałem. Oczywiście z zaworem żeby można to rozdzielać. Co do spływu to się właśnie zastanawiałem czy dać awaryjny ale chyba jednak zrobię dla pewności. Dzięki za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.