Skocz do zawartości

Historia edycji

VDR

VDR

@ura - problem w tym, że zdecydowana większość udokumentowanych problemów po pracach w akwariach dotyczyło dość specyficznej grupy korali i nie były to np. acropory. Oczywiście, że palytoksyna była znajdowana nie tylko w palythoa i materiałów na ten temat również jest cała masa. Cieszy mnie, że w końcu coś drgnęło bo jeszcze nie dawno na tym forum padały słowa, że palytho są bezpieczne i nie ma udokumentowanych przypadkow. A od palythoa i zoanthidae się zaczęło. 

@nanokaczor - znam ten artikl, nie ma w nim wzmianki o acroporach. Jesli znajdziesz taki dotyczacy palitoksyny w acroporach (byle nie taki w którym sugeruje się, że może w nich się znajdować (bo takie znam) to poproszę. Ja na takowy nie trafiłem do tej pory, a na temat palitoksyny przejrzałem. Dwa - większość z nich jest płatnych w serwisie do którego są linki, choć jak ktoś dobrze poszuka to sporo tych płatnych znajduje się w innych serwisach za free.

@Tester - oczywiście, że trochę demonizowane - ale o ile np. w przypadku skrzydlicy pewnie trudno będzie znaleźć osobę, która nie będzie miała wiedzy co jest groźnego w skrzydlicy o tyle podejście do zoasów jest bardzo frywolne. Druga sprawa, że ja z palythoa np. nie chce miec kontaktu bo w zasadzie wszystkie przypadki o ktorych czytalem dotyczylo palythoa. A np. o zatruciach acoroporami nie czytałem.

VDR

VDR

@ura - problem w tym, że zdecydowana większość udokumentowanych problemów po pracach w akwariach dotyczyło dość specyficznej grupy korali i nie były to np. acropory. Oczywiście, że palytoksyna była znajdowana nie tylko w palythoa i materiałów na ten temat również jest cała masa. Cieszy mnie, że w końcu coś drgnęło bo jeszcze nie dawno na tym forum padały słowa, że palytho są bezpieczne i nie ma udokumentowanych przypadkow. A od palythoa i zoanthidae się zaczęło. 

@nanokaczor - znam ten artikl, nie ma w nim wzmianki o acroporach. Jesli znajdziesz taki dotyczacy palitoksyny w acroporach (byle nie taki w którym sugeruje się, że może w nich się znajdować (bo takie znam) to poproszę. Ja na takowy nie trafiłem do tej pory, a na temat palitoksyny przejrzałem. Dwa - większość z nich jest płatnych w serwisie do którego są linki, choć jak ktoś dobrze poszuka to sporo tych płatnych znajduje się w innych serwisach za free.

VDR

VDR

@ura - problem w tym, że zdecydowana większość udokumentowanych problemów po pracach w akwariach dotyczyło dość specyficznej grupy korali i nie były to np. acropory. Oczywiście, że palytoksyna była znajdowana nie tylko w palythoa i materiałów na ten temat również jest cała masa. A jeszcze nie dawno na tym forum padały słowa, żę palythozoa są bezpieczne i nie ma udokumentowanych przypadkow. A od palythoa i zoanthidae się zaczęło. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.