Skocz do zawartości

Historia edycji

Arturro

Arturro

Godzinę temu, boo12 napisał:

Witam w związku z tym, że dino panoszy się naprzemiennie z cyjano i cholera wie co jeszcze, a parametry mają się blisko zera tzn no3 po4 a pozostałe trzymają stabilny poziom praktycznie od podmiany do podmiany to zaczynam podejrzewać piach z akwarium który kupiłem z działającego akwarium (zresztą wydaje mi się za drobny bo pompy go nagminne przedmuchują) . Tutaj moje pytanie czy mogę ten stary odessać a wsypać suchy wypłukany w RO czy obejdzie się bez dojrzewania?  

Nie wymieniaj piasku.

Natomiast w kwestii plagi. nie widzę zdjęcia całosci akwarium ..zatem moja strategia:

- Oddaj rozgwiazdę i slimaki kopiące

- oddeslij cały piach i nie wsypuj nowego

- wstrzymaj podmiany wody na miesiąc, nawet lepiej i  dwa

-wstrzymaj wszystkie "dodatki" jakie podajesz (szczególnie te do których się nie przyznajemy)

- do sumpa sera silicate, trochę węgla

- zapewne za duzo karmienia bo pewnie ryb  za dużo w relacji - koralowce - ryby - zmniejszamy ryby zwiekszamy mase koralową

za 3 miesiące czysto :)

wsyp piasek; na kilka rozłożonych rat

Arturro

Arturro

Godzinę temu, boo12 napisał:

Witam w związku z tym, że dino panoszy się naprzemiennie z cyjano i cholera wie co jeszcze, a parametry mają się blisko zera tzn no3 po4 a pozostałe trzymają stabilny poziom praktycznie od podmiany do podmiany to zaczynam podejrzewać piach z akwarium który kupiłem z działającego akwarium (zresztą wydaje mi się za drobny bo pompy go nagminne przedmuchują) . Tutaj moje pytanie czy mogę ten stary odessać a wsypać suchy wypłukany w RO czy obejdzie się bez dojrzewania?  

Nie wymieniaj piasku.

Natomiast w kwestii plagi. nie widzę zdjęcia całosci akwarium ..zatem moja strategia:

- Oddaj rozgwiazdę i slimaki kopiące

- oddeslij cały piach i nie wsypuj nowego

- wstrzymaj podmiany wody na miesiąc, nawet lepiej i  dwa

-wstrzymaj wszystkie "dodatki" jakie podajesz (szczególnie te do których się nie przyznajemy)

- do sumpa sera silicate, trochę węgla

- zapewne za duzo karmienia bo pewnie ryb  za dużo w relacji - koralowce - ryby - zmniejszamy ryby zwiekszamy mase koralową

za 3 miesiące czysto :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.