Myślę że nie otrzymasz satysfakcjonującej Cię odpowiedzi ani na forum ani od producenta, ponieważ wpływ na rezonans będzie miała nie tylko wielkość komory z odpieniaczem ale również inne czynniki np. położenie komory z odpieniaczem (czy będzie w środku panelu czy z boku), a nawet (choć może wydać się to dziwne) wysokość akwarium.
Wiem dokładnie o co pytasz, ponieważ ja zrobiłem ten błąd, że w panelu mam miejsce na dolewkę i wraz ze zmniejszaniem się ilości wody głośność wzrasta. Znaczną poprawę uzyskuję przykrywając dolewkę jednak i tak wytwarza mi się tuba rezonansowa która mi buczy. Przestawiając odpieniacz między komorami również poziom głośności jest inny. Nie sądzę więc, żeby producent odpowiedział Ci że masz mieć 23, 24 czy 30cm, bo jest zbyt dużo innych czynników które trzeba wziąść pod uwagę, a o których przekonasz sie jak odpalisz nowe akwarium. Uważam że może być tak, że te same pompy będą miały inny poziom głośności w Twoim obecnym akwarium a inny w nowym.
Dodam, że ja mam odpieniacz Tunze 9001 (z tego co pamiętam Ty też) oraz pompę obiegową Tunze Silence, a jednak poziom hałasu jest dla mnie niedopuszczalny. Buczy mi z tego panelu jak z elektrowni :-). Niestety nie mam już pomysłu jak wyciszć akwarium i dlatego już nigdy więcej panelu! Życzę Ci więc powodzenia w zgłębianiu tematu.