Ja bym nie dramatyzował tych fosforanów. Oczywiście jest to dość dużo, ale nie sądzę by było na tyle dużo aby leciała tkanka. Bo ta seriatopora nie bieleje tylko gubi tkankę. Zastanowiłbym się raczej nad obniżeniem KH. Używasz soli RSPC a ona z własnego doświadczenia wiem dość mocno podbija KH. Gotowa solanka u mnie miała 12-13 KH! Nie wiemy czym mierzyłeś swój poziom KH ale być może jest wyższy niż tobie wyszło.... Wg mnie takie zrzucanie tkanki to zazwyczaj problemy z KH. Zachowanie tego LPS-a też może to potwierdzać. Szkoda że nie ma fotki całej tej seriatopory plus nie wiemy co to znaczy ''inne sps'' u Ciebie. Poza tym seriatopory czasem poprostu ''tak mają'' i ulegają tzw. RTN. Ciężko znależć przyczynę w takim przypadku. Potrafią sie rozlecieć w dwa dni.....
ps. jeśli nie miałeś doświadczenia z wódeczką to radzę najpierw dużo poczytać. Nie zaczynaj jej lać bez większej wiedzy na temat metody bo ona może spowodować dalsze straty w akwa jak nieumiejętnie ją zastosujesz. Nie wiem czy ktoś poda ci tu na tacy przepis bo jest specjalny kalkulator do tego.... na jakimś amerykańskim forum kiedyś znalazłem ale już nie pomnę gdzie to było. Dawkę oblicza się na podstawie pojemności zbiornika i startuje sie od minimalnych ilości. Proces rozłożony na długi okres czasu.....