Daro73 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2018 Czy ktoś robił przeróbkę, modernizację odpieniacza o którym wspomniałem w tytule postu. Może ktoś wymienił pompę na wydajniejszą lub dokonał jakieś innej przeróbki która sprawi że ten odpieniacz będzie wydajniejszy. Dopóki nie kupię innego bardziej wydajniejszego jestem skazany na użeranie się z tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2018 W jakim akwarium pracuje? U mnie nie było problemu z wydajnością, gorzej z ustawieniem i później bez autodeolewki wahania dzienne poziomu wody sprawiały, że odpieniacz różnie pieniłWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Pracuje w 250l czyli na granicy podanej przez producenta, faktycznie sporo osób pisze że potrafi płatać figle kiedy nie posiada się dolewki. Powoli zaczynam się przymierzać do zrobienia sumpa i tu już zdecydowanie będzie za mały, Jak dla mnie pracuje w dziwny sposób, aby cokolwiek pienił trzeba go zanurzyć do górnej krawędzi, tak aby woda przelewała się górą. Zresztą o problemach z tym odpieniaczem pisałem w innym wątku, jak dla mnie oryginalna pompa jest za słaba, wirnik wymieniłem, wyczyściłem wszystko, bez zmian. Jak dmuchnie się w wężyk powietrza to dostaje takiego kopa że wyrzuca pianę przez kubek, przy normalnej pracy trochę tej piany jest ale szału nie ma Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez Daro73 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2018 39 minut temu, Daro73 napisał: aby cokolwiek pienił trzeba go zanurzyć do górnej krawędzi, tak aby woda przelewała się górą. dasz radę zrobić podobny filmik - dla porównania ? ps - tu masz temat o przeróbce/uszczelnieniu https://www.marineaquariumsa.com/threads/hydor-slim-skim-nano-mod.54961/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2018 Na razie filmiku nie zrobię ale w wielu filmach jakie oglądałem to odpieniacz jest zanurzony na poziomie szczelin-grzebienia. U mnie w tej pozycji piana jest na tyle nisko że mimo maksymalnego opuszczenia kubka piana nie dociera. Aby pienił całe body trzeba obniżyć tak aby woda przelewała się górą i wtedy zacznie pienić. O dziwo po dmuchnięciu w wężyk powietrza zaczął pienić o wiele lepiej, nawet pojawiła się brudna piana, czyżby się zapowietrzał ???. Spróbuję patentu z przeróbką/ zaklejeniem klejem na gorąco, zobaczymy czy to pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2018 2 minuty temu, Daro73 napisał: O dziwo po dmuchnięciu w wężyk powietrza zaczął pienić o wiele lepiej, tzn że jest za głęboko i pompa źle zasysa , lub gdzieś masz przytkany dopływ powietrza wyczyść dokładnie te części Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Dosłownie kilka dni temu rozebrałem go na elementy pierwsze, wszystkie części były czyszczone w roztworze kwasku cytrynowego, ale faktycznie chyba nie wyczyściłem otworu którym zasysane jest powietrze, być może tam zebrał się syf. Uświadomiłem sobie to dopiero jak spojrzałem na powiększenie. Dziękuje za naprowadzenie, a patrzyłem się w tę samą instrukcję ..... Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez Daro73 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach