Jump to content

Daro73

Klubowicz
  • Content Count

    169
  • Joined

  • Last visited

Informacje o profilu

  • Imię
    Darek
  • Płeć
    Mężczyzna
  • Skąd:
    Legionowo
  • Akwarium
    250l

Recent Profile Visitors

1222 profile views
  1. Udało mi się jakoś ustawić ten odpieniacz, coś tam pieni ale nie jestem do końca zadowolony. I tak zamierzam za jakiś czas przeprowadzić modyfikację, pozbyć się tego odpieniacza z zestawu, może wymienię też pompę
  2. Nowy odpieniacz był czyszczony przed założeniem, pracuje w identycznych warunkach jak stary, poziom wody jest ciągle taki sam, żaden chemii nie dodawałem, waty też nie mam. Tak się zastanawiam nad zastąpieniem fabrycznego odpieniacza innym modelem który zamontuje w ostatniej komorze, tej z patykami, robił ktoś coś podobnego ?
  3. Padła mi pompa obiegowa w Reefmaxie, założyłem drugi kompletny oryginalny zestaw który kupiłem na "czarną godzinę" Problem jest taki że nie mogę ustawić odpieniacza, pomimo że wymieniony zestaw pracuje już prawie dwa tygodnie to wciąż przelewa, jak mocno skręcę dopływ powietrza to przestaje pienić, jak tylko trochę wykręcę to niby zaczyna pracować ale piana jest bardzo wodnista i nietrwała i po jakimś czasie znowu przelewa, całkowite wykręcenie regulatora powietrza powoduje potworne przelewanie, w zasadzie jeden strumień wody. Jak to okiełznać, czekać jeszcze ?
  4. Daro73

    Flux rx dawkowanie

    Nabyłem środek do zwalczania glonu z którym nie mogę sobie poradzić. Jak dawkować ten środek, chodzi mi przez jaki czas
  5. Tak, przypomina to beknięcie, pompę mam oryginalną. Zaczęło się jeszcze przed świętami więc powinno się już do tej pory uspokoić. Po raz trzeci rozłożyłem i złożyłem pompę. O dziwo ustało i nastąpiła błoga cisza
  6. Po zaniku napięcia nie uruchomiła się pompa w moim Reefmaxie. Wyjąłem, wyczyściłem, pompa ruszyła ale co jakiś czas słychać potworne bulgotanie. Wszystko działa poprawnie, odpieniacz działa ale to bulgotanie doprowadza mnie do szału zwłaszcza w nocy. Złożyłem wszystko jeszcze raz, to samo. Ktoś spotkał się z czymś podobnym???
  7. Do tej pory miałem typowy zestaw RO7 jak dobrze kojarzę, ponieważ do akwarystyki nie są mi już potrzebne żadne mineralizatory, dodatkowe filtry szlifujące postanowiłem się ich pozbyć. W zestawie od samego początku był zawór czterodrożny, w sumie po przeróbce zrobiłem wszystko dokładnie tak jak na pierwszym rysunku z artykułu. Spróbuję podłączyć zawór czterodrożny bo mógłbym założyć zwykły zawór odcinający ale mam trochę utrudniony dostęp bo filtr mam upchnięty za wanną. Swoją drogą artykuł bardzo ciekawy
  8. No tak zdemontowałem zawór czterodrożny bo nie widziałem go w żadnej osmozie akwarystycznej, podłącze go znowu razem ze zbiornikiem
  9. Miałem zestaw do osmozy z dodatkowym filtrem węglowym, mineralizatorem, itp. Ponieważ te wkłady były już stare i niepotrzebne zdemontowałem je wraz ze zbiornikiem i zaworem czterodrożnym. Teraz mam tylko 3 korpusy, membranę i korpus z żywicą. Woda na wejściu ma 420 po wyjściu na żywicy 000 więc osmoza po wymianie filtrów działa poprawnie. Problem jest z tym że z węża ściekowego leci non stop woda nawet jak bardzo długo nie pobieram wody. Co mogłem podłączyć nie tak, chciałbym w układ wpiąć zbiornik, może ktoś udostępni schemat
  10. Daro73

    Co to znowu ????

    Zgodnie z sugestiami jakie otrzymałem zakupiłem komplet nowych świetlówek, dziś wymieniłem jedną, za tydzień wymienię następną. Świetlówki w moim Reefmaxie były już bardzo stare, oryginalne AquaEL. Wodę z podmiany też mam już zamówioną. Mam nadzieję że dzięki zwłaszcza Waszej pomocy a zwłaszcza Beti uda mi się wyprowadzić akwarium na prostą. Na razie dozuję jedynie bakterie, zrobiłem podmianę na uboższej soli... i pozostaje mi jedynie czekać na efekty
  11. Daro73

    Co to znowu ????

    @BetiPodchodzę poważnie tylko że przegrywam walkę z tym syfem. Akwarium, cały zestaw kupiłem okazyjnie. Poprzedni właściciel też miał problem z cyjano, jemu wchodziło to na skałę. Pierwsze co zrobiłem to przed zalaniem wyczyściłem skałę z tego czerwonawego nalotu, To nie jest efekt kilkutygodniowych zaniedbań że szyby aż tak porosły, wystarczyło kilka dni, dwu dawkowa kuracja chemcleanem jak widać nie za bardzo pomogła, przez cały czas dozuję jeszcze bakterie cyjano clean tyle że tu trzeba długo czekać na efekty @chwialekoprócz fitoplanktonu i bakterii nie dozuję nic więcej, być może sól używana do podmian jest za bogata, kupiłem już uboższą, następną podmianę zrobię na uboższej soli. Fitoplankton miał pomóc w dokarmianiu zooplanktonu który miał być konkurencją dla plag
  12. Daro73

    Co to znowu ????

    Wiem że wygląda to strasznie ale wystarczyło kilka dni aby szyby pokryły się tym paskudztwem, nie czyściłem ich trochę specjalnie bo nalot pojawił się tylko na szybach,tym razem nie wchodził na korale pomyślałem więc że sprawdzę czy moje metody dozowanie bakterii, fitoplankton ograniczy zasięg tego syfu. Chciałem się jednak dowiedzieć co to jest ???? Wygląda na cyjano bo odrywa się płatami, ma także bąble
  13. Daro73

    Co to znowu ????

    Z czym walczę teraz, po kuracji chemi cleanem przez krótki czas było dobrze, potem zaczęło się pojawiać to. Przez cały czas dozuję bakterie fitoplankton. Parametry mam następujące no3 na poziomie 2-5., po4 mierzone fotometrem w sklepie 0.18, silikaty 0-0.03 też mierzone w sklepie. Podejrzewam dino, bo nie podobają mi się te bąble. Nawet woreczek w którym trzymam węgiel pokrył się brązowym nalotem
  14. Daro73

    Dolewka wody.

    Kilka razy miałem podobną sytuację jak autor postu, siedzę nic nie robię przy akwarium, wieczorem słyszę siorbanie, zaglądam do komory pompy pusto. Od razu pomyślałem że zaczyna wariować pompa, też miałem dcp tak że zacząłem się zastanawiać nad jakimś stabilizatorem napięcia w formie kitu do samodzielnego złożenia. Nic takiego jednak nie znalazłem
  15. Daro73

    Dolewka wody.

    Problem nie tkwi w dolewce, zadziałała prawidłowo zabrakło wody więc dolała. Napisz co masz za pompę. Kiedy miałem jeszcze sump i pudełko przelewowe coś takiego przydarzyło mi się kilka razy. Na pewno nic się nie przyblokowało bo spływ i powrót miałem na rurach 32. Stawiam na pompę, miałem Jebao
×
×
  • Create New...

Important Information

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Terms of Use.