Miesięczny koszt utrzymania już działającego zbiornika trudno podać, ponieważ nigdy nie jest stały. Gdy jakaś plaga cię nawiedzi wtedy bardzo szybko musisz reagować i kasę się szybko wydaje. Czym większe akwarium tym drożej to kosztuje Ja przy 2500 litrowym akwarium wydaję bardzo dużo miesięcznie i nigdy nie jest to stała kwota. W te koszty wchodzą cykliczne wydatki i niecykliczne
Co do cyklicznych to wydaję miesięcznie na:
-10% podmiana wody co tydzień -czyli cenę soli możesz sobie obliczyć,
-Węgiel aktywny wymieniam co 2 tygodnie- też jest to opłata stała,
-Sera silicate clear - u mnie 6 opakowań na miesiąc czyli opłata stała,
-butelka wódki 0,5l + odrobina cukru i octu raz na na miesiąc przy metodzie VSV
-Bakterie i pożywki dla bakterii - ja używam Aquaforest - opłata stała bo codziennie podaje na każde 100 litrów wody w obiegu :
1 kroplę probioS
1 krople proF
1 kroplę coralE oraz 1 coralB
1 kroplę coralA na przemian z coralV
co do reszty suplementow to zależy od sposobu prowadzenia zbiornika jeżeli jest to metoda balinga to microelementy i strong do płynów. Dodatkowo podajemy fluor oraz jod , Oczywiście korale należy jeszcze karmić dla głównie spsów i lpsów podaje coralfood na przemian z mrożonymi pokarmami Przy reaktorze stosuje jeszcze fluoru (Fluorine) i jod (Iodum) a raz na tydzień dodaje potas
Co drugi dzień wieczorem na zmiane podaję V-Power i JBL Coral Fluid.
co dwa dni robię taką zupkę dla korali z mrożonek ( najczęściej czerwony plankton) + Coral F, Coral Food, Coral A, Ricco F za przykładem Debory z naszego forum
Korale karmię średnio co drugi dzień różnymi pokarmami.stosuję:
Coral A, Coral B, Coral E, Coral V - Coral A Coral F, Coral Food, Ricco Food
Do tego dodaję mrożonki: czerwony plankton, zielony plankton
- Karmienie ryb jest zależne od obsady. Przy dużych rybach koszty rosną. Ja podaję 6 listków NORI dziennie i 12 kostek różnych pokarmów mrożonych,a raz w tygodniu podaję jedną krewetkę tygrysią ukwiałom.
-Koszt samego ogrzewania przy moich 6 grzałkach 300 watowych robi wrażenie szczególnie zimą.
Sprawa oświetlenia to osobny temat w to wchodzi:
-koszt prądu i koszt wymiany świetlówek u mnie co 6 miesięcy - (co prawda lampy mam krótko ale 16 świetlówek raz na 6 miesięcy będę wymieniał a jest to koszt 1200 zł w moim przypadku) -czyli rozbijając to na miesiące 200zł co miesiąc. Przy HQI też żarniki trzeba wymieniać - koszt podobny.
-Cyklicznie możesz sobie obliczyć koszt całego zużycia prądu np. na pompy, oświetlenie sumpa czyli refugium, Lampy UV, ozonator, mierniki Ph, Mv i inne,
Do nie cyklicznych wydatków zaliczył bym
-wymianę wkładów reaktora wapnia jest zależna od konsumpcji
-wymiana butli CO2, - nabicie
-wymiana wkładów filtrów RO/DI
-wymiana adsorberów jak jest potrzeba ich używania, biopeletek itp.
-zakupy ryb,korali lub jakiś szczepek - ogólnie życia
-Koszt mierników parametrów wody i setki innych rzeczy których nie wymieniłem.
Tak czy inaczej przy tym hobby pieniądz bardzo się liczy!
U mnie koszt obsługi akwarium z ceną prądu to około 3000 zł miesięcznie. A przy zakupie jakiś ryb czy korali leci szybciutko.
No i te dodatkowe wydatki z racji "racjonalizatorstwa" czyli ulepszania systemu - u mnie ciągle coś wymieniam ze sprzętu aby ulepszyć system. Wymieniłem odpieniacz na większy a mam ogromne refugium i dodatkowo ogromne DSB, Wymieniłem oświetlenie na T5 bo ledy u mnie się nie sprawdziły, wymieniłem cyrkulację na Waveboxy i falowniki TUNZE bo jebao są za głośne i mniej wydajne od TUNZE, Powiększyłem filtry RO/DI, przerobiłem reaktor wapnia i dołożyłem mocną pompę, dokupiłem dodatkowe akwarium ze stelażem na automatyczny zbiornik podmian wody, zamontowałem w suficie automatyczny - elektryczny podnośnik lamp na pilota, zamurowałem okno za akwarium i wykleiłem ścianę kamieniem. Itd. Ciągle coś grzebię i wydaję, wydaję, wydaję.