Skocz do zawartości
wiesiektbg

Pudełko przelewowe DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Trochę czasu - ze trzy miesiące - minęło od mojej przesiadki na większy litraż. Minęło już na tyle czasu, żeby wyłapać mankamenty i poprawić błędy - chociaż te, które poprawić sie dadzą. Na pierszy ogień poszedł przelew. Jako, ze nie mam komina, to przelew zrobiłem sobie na rurkach PVC. Niestety, okazało się, że 2 X 32mm jest niewystarczajace. W sampie woda plynęła ślimaczym tempem, a na dodatek wieczorem poziom wody w baniaku ulegał spiętrzeniu, a rano opadał. dostęp du rurek - w celu przeczyszczenia był utrudniony - kupa kolanek i trójników. Chcąc, nie chcąc musiałem temu zaradzić. Zabrałem się więc do roboty i z materiałów pozostałych po budowie sumpa wystrugałem sobie "pudełeczko przelewowe" w wersji monster.Teraz wszystko śmiga, aż miło, a i dostęp do wnętrza rurek jest prosty "jak drut".

Poniżej kilka fotek z realizacji projektu.

stary przelew.JPG

DSC09038.JPG

DSC09039.JPG

DSC09042.JPG

DSC09044.JPG

i następne fotki z postępów w pracach

DSC09047.JPG

DSC09048.JPG

DSC09049.JPG

Edytowane przez wiesiektbg (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli w całości z plexi 6mm to wyjdzie taniej. Ja zastosowałem pozostałości twardego PCV 8mm dla wzmocnienia konstrukcji. Pudełko ma prawie 30cm szerokości. Cena zależy od rozmiaru. W moim przypadku to było jakieś 50 zeta za plexi, 30 zeta za klej, rury, zawór i złączki wykorzystałem z poprzedniego projektu. Kosztowało mnie to wszystko może trochę ponad 100 zeta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.