Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Bishop358 napisał:

Plaga rozrasta się coraz bardziej. Zaczęło przechodzić na szyby. Zwiększyłem moc oświetlenia (teraz jest ok 1,4 W/ l ,poprzednio było 0,6 ) jednak to przyśpieszyło ekspansje. Co polecacie?

Pozwolić, dać dojrzeć akwarium. Jak nic tam nie masz to po co tak mocno, z taką mocą świecisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, maciej01 napisał:

Pozwolić, dać dojrzeć akwarium. Jak nic tam nie masz to po co tak mocno, z taką mocą świecisz?

Wyczytałem że okrzemki są cieniolubne i cofają się pod mocnym światłem dlatego zwiększyłem oświetlenie. Dziwne jednak jest to (jeżeli rzeczywiście to okrzemki) że gdy zwiększyłem światło to plaga rozrosła się jeszcze bardziej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak przeważnie widać to okrzemki rozrastają się lepiej w pełnym świetle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
8 godzin temu, Bishop358 napisał:

Wyczytałem że okrzemki są cieniolubne i cofają się pod mocnym światłem dlatego zwiększyłem oświetlenie. Dziwne jednak jest to (jeżeli rzeczywiście to okrzemki) że gdy zwiększyłem światło to plaga rozrosła się jeszcze bardziej. 

świeć tak jak powinno być docelowo i nie kombinuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Bishop358 napisał:

Przez pierwszy tydzień używałem tylko 2xActinic blue. Okrzemki zaczeły się rozrastać. Teraz dołożyłem super actinic,  actinic purple, actinic coral( wyczytałem że krzemianki nie lubią mocnego światła). Jednak to przyśpieszyło inwazję.  Może powinienem zgasić całkowicie światło na kilka dni??? 

Hehe wrzuciłem węgiel do filtra , 100 ml granulowanego z red sea.  Nie pomaga. 

Źle zrozumałeś sugestię - węgiel miał być dla Ciebie (na sra.. ) a nie do akwarium ;)

Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg

156005748a1c0dfed1d13c2debaa7203u1054a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
3 minuty temu, Gothmog napisał:

Źle zrozumałeś sugestię - węgiel miał być dla Ciebie (na sra.. ) a nie do akwarium ;)

:ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Gothmog napisał:

Ach pewnie chodzi o to abym się nie posr.ł z wrażenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Bishop358 napisał:

Ach pewnie chodzi o to abym się nie posr.ł z wrażenia :)

Raczej żebyś trochę więcej cierpliwości miał, nic na szybko. Musisz nauczyć się cierpliwości i nie robić nic na szybko :)

Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Gothmog napisał:

Raczej żebyś trochę więcej cierpliwości miał, nic na szybko. Musisz nauczyć się cierpliwości i nie robić nic na szybko :)

A więc zadawanie pytań oznacza brak cierpliwości ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
1 minutę temu, Bishop358 napisał:

zakres twoich pytań oznacza że masz za nerwowe nastawienie, niestety to nic dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Paragon napisał:

zakres twoich pytań oznacza że masz za nerwowe nastawienie, niestety to nic dobrego

Wyluzujcie chłopaki. Pytam I eksperymentuję ze światłem aby się czegoś nauczyć. Siedząc i patrząc się w szybę nie wiele z tego zrozumiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Bishop358 napisał:

Oczywiście, że nie;) Ale węgla np nie ma sensu ładować jak zbiornik ma dopiero kilka dni, najlepiej nic nie robić przy zbiorniku przez najbliższe pare tygodni:)

3 minuty temu, Bishop358 napisał:

Wyluzujcie chłopaki. Pytam I eksperymentuję ze światłem aby się czegoś nauczyć. Siedząc i patrząc się w szybę nie wiele z tego zrozumiem ;)

Tylko, że eksperymenty w tej fazie nic dobrego nie przyniosą ;) Czytaj, pytaj i czekaj - łapki z daleka od akwarium, będzie dobrze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

U mnie na starcie okrzemki pojawiały się tam gdzie było najwięcej światła i można też zaobserwować było że w nocy było ich mniej na podłożu... Polecili mi wtedy cierpliwość albo żeby przyśpieszyć proces ich "usuwania" zapodać Sera Silicate Clear.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Gothmog napisał:

Oczywiście, że nie;) Ale węgla np nie ma sensu ładować jak zbiornik ma dopiero kilka dni, najlepiej nic nie robić przy zbiorniku przez najbliższe pare tygodni:)

No masz, a w innym dziale wyczytałem że przydaje się wrzucić węgiel na start. Najwyżej po zużyciu nie wrzucę nowego. 

10 minut temu, Gothmog napisał:

Tylko, że eksperymenty w tej fazie nic dobrego nie przyniosą ;) Czytaj, pytaj i czekaj - łapki z daleka od akwarium, będzie dobrze:)

Będę o tym pamiętał ;)

8 minut temu, fresz33 napisał:

U mnie na starcie okrzemki pojawiały się tam gdzie było najwięcej światła i można też zaobserwować było że w nocy było ich mniej na podłożu... Polecili mi wtedy cierpliwość albo żeby przyśpieszyć proces ich "usuwania" zapodać Sera Silicate Clear.

Czyli według nasilenia okrzemek można wywnioskować gdzie dociera najwięcej światła w akwa. To info może się przydać. Narazie nie będę podawał żadnej chemii. Poczekam i zobaczy się jak to będzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test na krzemiany wyniósł wczoraj < 0,1 . Mimo tego nalot się rozrastał. Zastanawiając się czy w tym przypadku napewno to okrzemki, końcówką kija przejechałem po dnie. Resztę załatwiła cyrkulacja. Większość nalotu z piachu trafiła do panelu. Jedynie skały pozostały lekko brązowe (to pewnie robota dla krewetek). Dziś jest już w miarę czysto :)

received_1928840083835598.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do wszystkich którzy używają paneli jako filtracji. Mój panel jest czterokomorowy. Pomiędzy pierwszą I drugą przepływ jest dołem, drugą I trzecią górą, trzecią I czwartą dołem. Ile wynosi u was wysokość przepływu dolnego tak jak u mnie pomiędzy pierwszą idrugą komorą oraz trzecią I czwartą. U mnie jest to 2 cm i mam wrażenie że właśnie to ogranicza mi przepływ wody w panelu (za mała przestrzeń).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

Akwa ma juz ponad 3 tygodnie. Po za plaga okrzemek nic wiecej sie nie wydazylo (po za delikatnym nalotem ktory zbiera sie na szybach). Jezeli wierzyc testom to NH4 prawie niewykrywalne (JBL), NO2 niewykrywalne (JBL), NO3 niewykrywalne (Red Sea) oraz ok 0,01 (JBL). Za niedlugo przymierzam sie do kupienia krewetek oraz Nassariusow i Turbo a ok 1 tyg - 2 blazenki oraz Euphyllia. Zielonych glonow niktowatych jak nie bylo tak nie ma. No i wlasnie, czy czekac na nie z tymi blazenkami i Euphyllia czy juz powoli mozna wpuszczac?

received_1938290756223864.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
6 godzin temu, Bishop358 napisał:

Witam ponownie,

Akwa ma juz ponad 3 tygodnie. Po za plaga okrzemek nic wiecej sie nie wydazylo (po za delikatnym nalotem ktory zbiera sie na szybach). Jezeli wierzyc testom to NH4 prawie niewykrywalne (JBL), NO2 niewykrywalne (JBL), NO3 niewykrywalne (Red Sea) oraz ok 0,01 (JBL). Za niedlugo przymierzam sie do kupienia krewetek oraz Nassariusow i Turbo a ok 1 tyg - 2 blazenki oraz Euphyllia. Zielonych glonow niktowatych jak nie bylo tak nie ma. No i wlasnie, czy czekac na nie z tymi blazenkami i Euphyllia czy juz powoli mozna wpuszczac?

received_1938290756223864.jpeg

Na twoim miejscu kupił bym ślimaki i tylko ślimaki, potem poczekaj i zobacz co się będzie działo, wydaje mi się że dojrzewanie się u Ciebie nie zaczęło, jak nie mam racji to 2-3 tygodnie Cię nie zbawi, ale jak mam to dołożysz zwierzaki a tu bum i zacznie sie bujanie parametrami i będziesz miał problem

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bischop358 rozumiem dwie lampy 3x24? Super ułożenie skaly w tak wąskim baniaku

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Paragon napisał:

Na twoim miejscu kupił bym ślimaki i tylko ślimaki, potem poczekaj i zobacz co się będzie działo, wydaje mi się że dojrzewanie się u Ciebie nie zaczęło, jak nie mam racji to 2-3 tygodnie Cię nie zbawi, ale jak mam to dołożysz zwierzaki a tu bum i zacznie sie bujanie parametrami i będziesz miał problem

Też się tego obawiam. Ile Nassariusòw i Turbo na początek wrzucić? Gdy wrzucę po 10 sztuk to nie będą głodowały? 

4 godziny temu, Paskud097 napisał:

@bischop358 rozumiem dwie lampy 3x24? Super ułożenie skaly w tak wąskim baniaku

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzięki. Tak, połączone dwie 3x24. Mimo że to T5 to cholernie nagrzewa wodę. Raz podbiło mi temp do ponad 29 stopni. Na chwilę obecną chłodzę zwykłym wentylatorem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
20 minut temu, Bishop358 napisał:

Też się tego obawiam. Ile Nassariusòw i Turbo na początek wrzucić? Gdy wrzucę po 10 sztuk to nie będą głodowały? 

ja na poczatek kupiłem po tak:

- Tectus pyramis (x 3szt)

- Trochus histrio (x 3szt)

- Tectus fenestratus (x 3szt)

- Strombus luhanus (x 3szt)

- Nassarius sp (x 3szt)

- Babylonia formosa (x 3szt.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bishop358 napisał:

Dzięki. Tak, połączone dwie 3x24. Mimo że to T5 to cholernie nagrzewa wodę. Raz podbiło mi temp do ponad 29 stopni. Na chwilę obecną chłodzę zwykłym wentylatorem :D

w dobie dzisiejszej akwarystyki lamp HQI raczej nie rozpatrujemy, więc stwierdzenie "mimo, że t5" raczej bym odstawił. sporo też zależy od lampy jednak
wentylator faktycznie się spisuje, byleby pilnować, albo jakieś gówienko typu rt2 i gra
sprawdz jak masz ustawiony wylot powietrza, być może lampy dmuchają jedna w drugą, a nie na zewnątrz jak powinny
20szt ślimaków na 110l baniak przy samym starcie to chyba za dużo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu ‎2‎-‎6‎-‎2018 o 14:29, Paragon napisał:

ja na poczatek kupiłem po tak:

- Tectus pyramis (x 3szt)

- Trochus histrio (x 3szt)

- Tectus fenestratus (x 3szt)

- Strombus luhanus (x 3szt)

- Nassarius sp (x 3szt)

- Babylonia formosa (x 3szt.)

Poczytalem troche o tych stworzeniach i przyznam ze kazde jest warte uwagi dlatego na poczatek wrzuce:

Tectus pyramis - 1 szt

Trochus histrio - 1 szt

Tectus fenestratus - 1 szt

Strombus luhanos - 1 szt

Nassarius - 5 szt

Babylonia Formosa - 1 szt

Wszystkie slimaki poza Nassariusem kupie tylko w pojedynczej ilosci ze wzgledu na rozmiary. Najwyzej pozniej w razie potrzeby dorzuci sie kilka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
11 minut temu, Bishop358 napisał:

Poczytalem troche o tych stworzeniach i przyznam ze kazde jest warte uwagi dlatego na poczatek wrzuce:

Tectus pyramis - 1 szt

Trochus histrio - 1 szt

Tectus fenestratus - 1 szt

Strombus luhanos - 1 szt

Nassarius - 5 szt

Babylonia Formosa - 1 szt

Wszystkie slimaki poza Nassariusem kupie tylko w pojedynczej ilosci ze wzgledu na rozmiary. Najwyzej pozniej w razie potrzeby dorzuci sie kilka.

zwiększ do 2szt :), nie martw się ktoś mi podawał link czy pisał o akwarium gdzie w mniejszym od mojego było ponad 100 :ph34r:

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Paragon napisał:

zwiększ do 2szt :), nie martw się ktoś mi podawał link czy pisał o akwarium gdzie w mniejszym od mojego było ponad 100 :ph34r:

Hmmm.......ok w razie czego będę Cię "ścigał" na forum :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.