Skocz do zawartości
Bizonik

nano reef

Rekomendowane odpowiedzi

Co można ciekawego powiedzieć o akwarium 12,5 litra jeśli brak dokładnych opisów poza tym jak wygląda cyrkulacja.

Jedyne co mi się podoba to sposób obudowania samego zbiornika. Bardzo estetyczny.

Nowe akwa 110x65x60, 2xOR 3500, ProfiLux + sterowana Tunze 6055, stara tunze, deltec apf600, fr509, ati powermodule 10x39W, zalane zasolone czeka na mieszkańców

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bo @Bizonik podał nie do końca właściwy link.

A prosze bardzo:

http://aquascapedesign.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=39

-----------------

Przeszłość: 30 litrów, 54 litry

-----------------

AKTUALNIE: 160 litrów w obiegu (128l + 32l w sumpie),LED DIY, 4 blazny,1 pustelnik,4slimole, 15kg LR, różne miękasy, trochę twardych i niefoto ----------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sadze, aby zanurzona w slonej wodzie aluminiowa oslona kabli elektrycznych to byl dobry pomysl.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem jak zawsze pelen podziwu dla ludzi zakladających takie maleństwa (żeby nie powiedzieć inaczej ),estetycznie wykonane to fakt,ale co dalej ???

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykonanie przepiękne, a ten zewnętrzny zasilaczo-kontroler mnie rozwalił. Ma facet umiejętności i pomysły. Jednak faktycznie aluminiowa listwa w wodzie to bardzo zły pomysł - szczególnie w tak małym baniaczku.

No ale stwierdzenie "akwarystyka morska mnie nie wciągneła, nudy - nie tak jak w słodkowodnym" :haha hehe, nie no faktycznie jakby zrobić słodkowodne tej wielkości z (no nie wiem co tu się zmieści - z gupikami to by było szalenie fascynujące :D

Polecam dużą solniczkę to jeszcze zatęskni za nudą słodkowodną - non stop coś trzeba kurde robić :)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aluminiowa listwa to jedno. Ale zauwazyliscie, ze napisal, ze zbiornik ma pol roku a on co jakis czas dokupuje szczepki korali:D. Do 8 l netto?:D A poza tym to nuda:D Tylko sie boi, ze slimaczek pod kamyczkiem zdechnie i wybije wszystko. Ale nuda:)

Ale trzeba przyznac, ze sie chyba nie nudzil wykonujac to wszystko wlasnorecznie. Wyglada estetycznie.

Jak myslicie - to akwarium co "sie rozszczelnilo" tez sam kleil?:)

Niech kurde zyje Nano-reef!

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i brak w nim grzałki :)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich

znam Piotra od jakiegoś czasu i wiem ze jest dokladny do bolu wiec czysczenie szybek jest do zrobienia czyscik szczotka do zebow to sa wlasnie uroki pracy z akwariami holenderskimi lub w stylu nature tam glony na szybach czy na sprzecie sa naganne. A Piotr nalezy do ludzi ktorzy nim cos zrobia to3 razy pomysla wiec jesli niedal grzalki czy dal profil aluminiowy to byla to przemyslana decyzja. Sama jakies czas temu zostałem zarażony akwarystyką morska przez Lukasza Kur ktorem wielkie dzieki ale w tej chwili znowu kreci mnie akwarystyka roslinna. Tak to jest jedno sie nudzi i przychodzi czas na inne zreszta nie pamietam dobrze ale albo Qubab albo Alex tez powiedzial ze mu sie to znudzilo. Jeden i drugi typ zbiornikow ma swoje uroki dlatego bede mial w domu oba.

a co do obsady tego zbiornika to z tego co pamietam jest tam

lysmata amboinensis

lysmata wundermani

krewetka boksujaca ta malutka odmiana

chyba jeden krab pustelnik jakgo pamietam byl wielkosci ponizej 1 cm

jeden slimak turbo

a korale

srednio po jednym polipie roznych zoonantusow

po jednym polipie roznych grzybowiencow

galazka pseudogorgoni

kawaleczek clavularii

brarierum green

rhodactis sp.

xenia sp

wszystko w ilosciach mniejszych niz sie da normalnie posadzic

i jakies glony wyzsze

wiec nie ma tego duzo

a moze z czasem bedzie to zbiorniczek z sama ricordea i wtedy bedzie kolorowy mix

a mysle ze z czasem zmotywuje Piotra do wiekszego zbiornika

ostatnio rozmawialismy o zbiorniku 50x50x50

wiec juz cos miejsc aby bylo

wiadomo nie tyle co w 400 czy 600 litrach ale moze wlasnie wtedy zaskoczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEDNA krewetka boksujaca? Jesli tak to juz nie lubie tego akwarium.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

protestuje - mu nie pisaliśmy o nudzie tylko o syndromie Alexa - to całkiem jednak co innego.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ze fajna rafka tylko ze to nasze hobby!:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bizonik

"czemu fajna jest" - rozumiem ze jest to zart??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak się domyslam @AquaManiacowi chodziło o to że nie jest to parka stenopus hispidus tylko pojedynczy osobnik :)pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne Rufio ze o to mi chodzilo. Nie chce nikogo urazic ale kiedy widze ze ktos wklada do akwarium "po jednej krewetce z kazdego koloru" to uwazam ze tacy ludzie nie powinni dotykac akwarium morskiego zanim o nim troche nie poczytaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dodać nic ująć :yes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.