LYSERpL Zgłoś Napisano 8 Maja 2018 Witajcie. Walczę u siebie z zielonym nalotem na skałach. Ma "konsystencje " cyjano. Moim zdaniem wynika z dużej zawartości azotanow I tu pojawia się moje pytanie, czy przy obecnej technice w zbiorniku jest sens próbować jeszcze wspomóc zbijanie no3 jakims vsv? Parametry No2 0 No3 30 (niedawno było ok 50) Po4 0.03- nie wiem czy mogę ufać temu testowi, bo nie mam pewności czy nie jest przeterminowany. Zbiornik ok 550l,stoi u mnie od października, wcześniej przenone w całości. 4 pokolec, 2anthiasy I kilka drobnicy, 4x80w światło, pienidlo Reefoctopus 3k. W sumpie pellety I glony spaghetti. Podmiany 25l/ tyg,przy podmianach dolewane specialblendy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) No hej;-) żadne testy jeśli nie jesteś pewny daty ważności nie mają sensu pomiaru,jak u Ciebie z Kh? Nastepna sprawa jesli metoda pallety i reaktor glonowy to nie vsv,nie wszystko naraz;-)a poza tym jeśli nie jestes pewny wyników testów,to nawet vsv też się nie leje,może zacznij od uporządkowana podstawowych rzeczy jak dokladny pomiar parametrów,a potem reszta:-) Co to za skala w tym akwarium? Akwarium ma pare miesiecy a robisz tylko 5% podmiany? Dużo nasówa się pytan zanim dostaniesz odpowiedz;-)mnie to wygląda na dalsze dojrzewanie i słabe Kh,mogę się mylić ale z tego co opisujesz moze tak być. Ps.światło 4x80w na 550l to też małodziwne to wszystko u Ciebie:-) Edytowane 9 Maja 2018 przez @Beti Literowka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach