Beti Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) 4 minuty temu, Sygen napisał: No niestety zbiornik pod spsy stabilizuje się około roku.Jak to lata temu pisało się na tym forum że algi wapienne jak są wielkości 2 zł to powoli można wprowadzać spsy. To były dawne czasy a teraz to zaraz za kilka dni w świeżym baniaku są acopory. Wiadomo jest dużo specyfików których nie było kiedyś ale lepiej poczekać jak wkładać korale od nowa.Fakt na tym etapie dojrzewania sól nie ma tutaj znaczenia jak pisał przedmówca który raczej się trochę zna bo nie od wczoraj jest na tym forum. Zgodzę się ze zbiornik dojrzewa po roku ,ale może nie przesadzajmy ze po 5-6mies nie można dac Lps czy Sps ,tylko trzeba rok czasu,przy dzisiejszych metodach.. Edit znów odpuszczę,aby fala hejtu sie znów nie wylala Edytowane 1 Czerwca 2018 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2018 4 minuty temu, @Beti napisał: Zgodzę się ze zbiornik dojrzewa po roku ,ale może nie przesadzajmy ze po 5-6mies nie można dac Lps czy Sps ,tylko trzeba rok czasu,przy dzisiejszych metodach.. Edit znów odpuszczę,aby fala hejtu sie znów nie wylala To nie jest żaden hejt tylko niestety fakty,zbiornik spsowy w większości jest odbierany jako acropory łatwiejsze i trudniejsze.Oczywiście jak po dojrzewaniu zejdą glony to spokojnie można wprowadzać miękkie,lpsy i łatwiejsze spsy(montipory)ale niestety acropory będą grymasić a te trudniejsze zejdą.Faktycznie jesli zapodamy mnóstwo chemii to po kilku tygodniach można acry wkładać ale chyba bardziej nam chodzi o prowadzenie zbiornika jak najbardziej zbliżonemu ku naturze. Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepe3000 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2018 21 minut temu, Sygen napisał: To nie jest żaden hejt tylko niestety fakty,zbiornik spsowy w większości jest odbierany jako acropory łatwiejsze i trudniejsze.Oczywiście jak po dojrzewaniu zejdą glony to spokojnie można wprowadzać miękkie,lpsy i łatwiejsze spsy(montipory)ale niestety acropory będą grymasić a te trudniejsze zejdą.Faktycznie jesli zapodamy mnóstwo chemii to po kilku tygodniach można acry wkładać ale chyba bardziej nam chodzi o prowadzenie zbiornika jak najbardziej zbliżonemu ku naturze. ok a jak z tym pomiarem u mnie zasolenia.mam sie trzymac na mojej skali 33% czyli daje to wynik 1024? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2018 4 minuty temu, pepe3000 napisał: ok a jak z tym pomiarem u mnie zasolenia.mam sie trzymac na mojej skali 33% czyli daje to wynik 1024? zasolenie w większości jest 1025,ci którzy trzymają acropory często mają większe do 1027 więc 1025 dla Ciebie będzie ok Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepe3000 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2018 2 minuty temu, Sygen napisał: zasolenie w większości jest 1025,ci którzy trzymają acropory często mają większe do 1027 więc 1025 dla Ciebie będzie ok A jescze jedno jak spadło mi no3 z 50 do 25 to moze teraz odpuścić podmianki i poczekac treochę aż sie zbiornik ustabilizuję. jedynie dolewka i raz na tydzień 5 ml special lift blend bo mam i tyle.A co do calustrei ,to oczysciłem bardzo delikatnie to cyjano ,trochę nitek z korala poleciało ,zobacze co dalej na razie nic nie wrzucam do obsady poczekam ze dwa miesiące i zobacze co bedzie z tym zyciem w mojej kostce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2018 Nie napisałeś nic o sprzęcie jaki tam masz odpieniacz,oświetlenie itp.Jeśli ktoś Ci sprzedał takiego korala jak wstawiłeś na zdjęciu to nie napiszę brzydko co o nim myślę,chyba że dostałeś gratis Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepe3000 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2018 2 godziny temu, Sygen napisał: Nie napisałeś nic o sprzęcie jaki tam masz odpieniacz,oświetlenie itp.Jeśli ktoś Ci sprzedał takiego korala jak wstawiłeś na zdjęciu to nie napiszę brzydko co o nim myślę,chyba że dostałeś gratis Filtr kaskada w środku siporax węgiel purigen wata filtracja odpieniacz sera P 130 falowniik, lampa robiona na zamówienie do 50litrowej kostki Sirius Nano dwukanalowa. A tego korala sprzedalii mi w sklepie z koralami koło Krakowa. Właściciela nie bylo a sprzedawca sprzedał mi go mówiac że będzie ok pomimo że powiedziałem mu wszystko o zbiorniku i parametrach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2018 Ważne aby utrzymać stałe parametry bez większych wahań dobowych.Ja podmiany robiłem również przy dojrzewaniu ale są różne szkoły Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jano253 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2018 Przepraszam że się wtrącam lecz nikt z was nie pomyślał o pH , przerobiłem to u siebie przy ph 7,5 koral ginął gdy podniosłem ph do 8,0 - 8,2 caluastrea rośnie aż miło patrzeć może tu jest problem ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2018 (edytowane) 15 minut temu, Jano253 napisał: Przepraszam że się wtrącam lecz nikt z was nie pomyślał o pH , przerobiłem to u siebie przy ph 7,5 koral ginął gdy podniosłem ph do 8,0 - 8,2 caluastrea rośnie aż miło patrzeć może tu jest problem ? pozdrawiam Nigdy nie mierzyłem i nie mierzę ph,mam powietrze zasysane do odpieniacza z zewnątrz i myślę że jest odpowiednie i stałe. Caulastrea u mnie rośnie jak szalona Edytowane 2 Czerwca 2018 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jano253 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2018 4 minuty temu, Sygen napisał: Nigdy nie mierzyłem i nie mierzę ph,mam powietrze zasysane do odpieniacza z zewnątrz i myślę że jest odpowiednie i stałe. Caulastrea u mnie rośnie jak szalona Sylwek Ty dostarczasz powietrze bezpośrednio z zewnątrz to nie znaczy że każdy tak robi. Uważam że ph dla caluastrei jest bardzo ważne . pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2018 41 minut temu, Jano253 napisał: Sylwek Ty dostarczasz powietrze bezpośrednio z zewnątrz to nie znaczy że każdy tak robi. Uważam że ph dla caluastrei jest bardzo ważne . pozdrawiam ja daje z zewnątrz i dodatkowo przez wapno sodowane, ph wyrównuje mi się teraz średnio na poziomie 8.4 w nocy 8.5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
iKuro Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2018 Tak tylko przestrzegę, żeby nie przestawiać się za szybko na Reef Salt. Po zmianie sps i lps mi zaczęły rosnąć i się dzielić... ale zacząłem mieć mega problem z Green Hair Algae. Może spróbuj kupić małe wiaderko Reef i mieszaj przy podmiankach pół na pół sea + reef. Jak zbiornik jest nowy to nadmiar składników odżywczych może być szkodliwy (IMO). A do przytyków wtrącę, że w tym przypadku to na prawdę wina soli. Ja po 8 miesiącach też nie mogłem wpuszczać niczego innego niż miękkie... Dopiero zmiana soli pomogła. Miękkich za to miałem już sporo i przyrosty też były dobre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2018 To tak na koniec wątku,zakladanie akwarium koniec wrzesnia 2017 korale sps i ryby poczatek lutego 2018 po 4 miesiącach,z dzisiejszych opisow ma sie dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach