Skocz do zawartości
Juras

Oświetlenie na starcie i jak długo i jakie...?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ile czasu (godzin) oświetlać zbiornik i jakim oświetleniem (niebieskie/białe) przy starcie akwarium (sucha skała,  trochę wody z podmianki plus bakterie).

Po jakim czasie od startu rozpocząć oświetlanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Na dzień dobry tylko niebieskie bo glony uwielbiają białe, a że to start i burzliwe dojrzewanie to tym bardziej ograniczyć się do minimum. Bakterie do namnożenia światła nie potrzebują. Startowałem jak do tej pory 2 zbiorniki może i mało ale ani razu nie miałem ani grama glonów :) Wody z podmianki daj jak najwięcej jeżeli masz do niej dostęp. Żeby przyspieszyć całe dojrzewanie na start i to śmiało daj najprostsze miękkie koralowce, będą konsumować nutrienty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w obiegu ok. 400l. Załatwiłem sobie wodę z dwóch źródeł po 20 litrów. 

Dzięki za odp. A ile godzin świecić tego niebieskiego i z jaką intesywnością? Mam lapmę mars aqua (chinka) 300W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od wysokości akwarium i umieszczonej nad nim błędem,najlepiej 10 cm nad powierzchnią wody,a niebieskie światło rozkręca na początek na połowę,po tygodniu zwiększają i obserwuj zbiornik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwa ma wysokosc 55 cm. Lampa wisi 30 cm nad lustrem wody. Teraz swiece kilka godzin niebieskie rozkrecone do połowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam jeszcze w refugium glony spagetti świece 10W przez 10 gdzin (w nocy).

A akwarium oświetlam niebieskimi + czasem włacze biały kanał na godzinkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja oświetlałem akwarium docelowo od startu, ale są różne szkoły. Refugium powinieneś oświetlać cyklem odwróconym do akwarium. Ja nad akwarium świecę 12,5 godziny, a refugium i DSB 14 godzin. Mam ustawione tak, żeby częściowo pokrywało się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.