Juras Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2018 Witam, Ile czasu (godzin) oświetlać zbiornik i jakim oświetleniem (niebieskie/białe) przy starcie akwarium (sucha skała, trochę wody z podmianki plus bakterie). Po jakim czasie od startu rozpocząć oświetlanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2018 Na dzień dobry tylko niebieskie bo glony uwielbiają białe, a że to start i burzliwe dojrzewanie to tym bardziej ograniczyć się do minimum. Bakterie do namnożenia światła nie potrzebują. Startowałem jak do tej pory 2 zbiorniki może i mało ale ani razu nie miałem ani grama glonów Wody z podmianki daj jak najwięcej jeżeli masz do niej dostęp. Żeby przyspieszyć całe dojrzewanie na start i to śmiało daj najprostsze miękkie koralowce, będą konsumować nutrienty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2018 Mam w obiegu ok. 400l. Załatwiłem sobie wodę z dwóch źródeł po 20 litrów. Dzięki za odp. A ile godzin świecić tego niebieskiego i z jaką intesywnością? Mam lapmę mars aqua (chinka) 300W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomaszPati Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 Wszystko zależy od wysokości akwarium i umieszczonej nad nim błędem,najlepiej 10 cm nad powierzchnią wody,a niebieskie światło rozkręca na początek na połowę,po tygodniu zwiększają i obserwuj zbiornik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2018 Akwa ma wysokosc 55 cm. Lampa wisi 30 cm nad lustrem wody. Teraz swiece kilka godzin niebieskie rozkrecone do połowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2018 Teraz mam jeszcze w refugium glony spagetti świece 10W przez 10 gdzin (w nocy). A akwarium oświetlam niebieskimi + czasem włacze biały kanał na godzinkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2018 Ja oświetlałem akwarium docelowo od startu, ale są różne szkoły. Refugium powinieneś oświetlać cyklem odwróconym do akwarium. Ja nad akwarium świecę 12,5 godziny, a refugium i DSB 14 godzin. Mam ustawione tak, żeby częściowo pokrywało się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach