Skocz do zawartości

Historia edycji

Beti

Beti

Godzinę temu, kierowca napisał:

witam. potrzebuje nastepbej porady. od miesiaca mam podłaczony rektor z glonami, niestety nie moge zejsc z no3 ponizej 25,  po4 mierzone hanka 0,03. czy przy takich parametrach moge zaczac metode z vsv? 

@kierowca ale od miesiąca to trochę mało,też zależy jakiej wielkości ten reaktor...możesz vsv,ale na początku bardzo małe dawki,z czasem do osiągnięcia zadowolenia;-)choć po4 minimalnie bym podniosła i wtedy rozpocząć dozowanie,pod warunkiem kontroli bo jak zaczną glony działać i vsv to potem może szybko spadać.

Ps.ja u siebie po 2-3mies zauważyłam spadek no3 i po4 od startu reaktora.(Ale jak pisałam zależy ile tego masz na jakie akwarium.

edit:może sprostuje,można mieć wiadro glonów na akwarium 50L,a można mieć w garści na 600L i będzie inne działanie)odpowiednia ilość do akwarium,a jeśli dałeś na start mało to czas poczekać aż trochę urosną,jak startną to potem idą)

(Opinia na własnym doświadczeniu)

Pozd.

Beti

Beti

witam. potrzebuje nastepbej porady. od miesiaca mam podłaczony rektor z glonami, niestety nie moge zejsc z no3 ponizej 25,  po4 mierzone hanka 0,03. czy przy takich parametrach moge zaczac metode z vsv? 

@kierowca ale od miesiąca to trochę mało,też zależy jakiej wielkości ten reaktor...możesz vsv,ale na początku bardzo małe dawki,z czasem do osiągnięcia zadowolenia;-)choć po4 minimalnie bym podniosła i wtedy rozpocząć dozowanie,pod warunkiem kontroli bo jak zaczną glony działać i vsv to potem może szybko spadać.

Ps.ja u siebie po 2-3mies zauważyłam spadek no3 i po4 od startu reaktora.(Ale jak pisałam zależy ile tego masz na jakie akwarium.

edit:może prostuje,można mieć wiadro glonów na akwarium 50L,a można mieć w garści na 600L i będzie inne działanie)odpowiednia ilość do akwarium,a jeśli dałeś na start mało to czas poczekać aż trochę urosną,jak startną to potem idą)

Pozd.

Beti

Beti

Pozd.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.