darek1973 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 Mam pytanie odnośnie poziomu wapnia i Kh w moim akwarium. Ca cały czas mam na poziomie 410-420 a Kh spadło mi w ciągu 2 miesięcy z 8,2 do 6,7. Kupiłem pompę dozującą żeby zacząć podawać NaHCO3 ale czytałem, że nie powinno się stosować tylko wodorowęglanu sodu lecz także pozostałe składniki do Ballinga. Co mam zrobić? Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 Gdzie to wyczytałeś? bo tak w 70% to prawda.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 (edytowane) A w 30%? Edytowane 12 Czerwca 2018 przez darek1973 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 2 godziny temu, darek1973 napisał: A w 30%? ...nieprawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 Tak pomyślałem. Skoro więc w 1/3 nieprawda to co mogę zrobić by zwiększyć Kh ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 (edytowane) 9 minut temu, darek1973 napisał: Tak pomyślałem. Skoro więc w 1/3 nieprawda to co mogę zrobić by zwiększyć Kh ? Kup Kh do dozowania są z różnych firm..płynne lub proszek i rozpuść https://aquaforest.eu/pl/product/kh-buffer/ Albo ze strzykawki na poczatek a potem pompa Edit pompe masz no to po problemie Edytowane 12 Czerwca 2018 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 Dziękuje @Beti za pomoc. Mam już wodorowęglan sodu oraz pompę dozującą. Moje pytanie brzmi czy mogę dozować samo NaHCO3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 10 minut temu, darek1973 napisał: Dziękuje @Beti za pomoc. Mam już wodorowęglan sodu oraz pompę dozującą. Moje pytanie brzmi czy mogę dozować samo NaHCO3? A ja mam pytanie inneczemu sobie utrudniasz i nie zastosujesz normalnej metody Ballinga,na to pytanie Ci nie odpowiem bo nie zastosowałam tego nigdy,choć czytalam o tym kiedyś,ale nie testuję takich metod,wiec przepraszam ale nie pomoge,choć bym chętnie się podzielila tą informacja;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 Ca mam na poziomie 410-420 więc nie wiem czy mogę dozować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 3 minuty temu, darek1973 napisał: Ca mam na poziomie 410-420 więc nie wiem czy mogę dozować Ale co czy możesz dozowac Kh? Pewno ze możesz pierw leci Kh,potem poleci Ca i Mg,wszystko zależy jakie korale masz(masa) do zbiornika, myślę ze wiesz o co kaman Ja tez pamietam pierw dozowalam samo kh okolo miesiąca,potem reszta sie zaczęła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 I o taką odpowiedź mi chodziło @Beti . Dziękuję Ci za zainteresowanie i pomoc w temacie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2018 Mnie uczono ze najpierw Ca i Mg a na końcu Kh. Preparaty lane każdy w odstępach min. 10 minutowych ( najlepiej większych). PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2018 A jeżeli kh mam na poziomie 6,7 A Ca cały czas 410-420? Co wtedy? Mam nic nie robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2018 Godzinę temu, darek1973 napisał: A jeżeli kh mam na poziomie 6,7 A Ca cały czas 410-420? Co wtedy? Mam nic nie robić? @darek1973jak nic,juz Ci napisalam:-)możesz trzymac Kh na tym poziomie przy SPS ale musi być to stabilne,jakie masz korale jesli mix proponuje 7.2-7.4 w moim przypadku się sprawdza, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2018 @Beti to pytanie było do R.I.P., który napisał że kh powinno lać się na samym końcu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2018 ustabilizuj najpierw kh, dopiero wtedy będziesz mógł właściwie ocenić poziomu Ca i ew. podjąć decyzję o dozowaniu drugiego płynu(na Ca) Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2018 Tak jak napisał porzednik ... lej samą sodkę aż ustabilizujesz parametr a później małe dawki Ca i jak będzie potrzeba Mg. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2018 Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach