Skocz do zawartości
Filzox

Filtr+odpieniacz

Rekomendowane odpowiedzi

@Filzox, z całym szacunkiem, proponuję, żebyś poczytał trochę na temat akwarium morskiego, a dopiero potem brał się za kupowanie sprzętu i urządzanie zbiornika. Z twoich wypowiedzi wynika, że nie masz pojęcia o tym, co chcesz zrobić.

Unikniesz może w ten sposób wielu błędów, niepotrzebnych kosztów i rozczarowań.

Ja też jestem bardzo początkujący, i możesz mi uwierzyć, że najpierw warto poczytać i popytać (chyba, że masz kogoś zaufanego i doświadczonego, kto pomoże ci w razie problemów). I nastaw się też na to, że koszty, które poniesiesz, są znacznie wyższe, niż ci się teraz wydaje :)

Pozdrawiam, Witek

HW: 225l + sump

SW: Pterapogon kaudernii, Cryptocentus cintus, Alpheus bellus, Centropyge argi, Ctenochaetus truncatus, Cypho purpurascens, Siganus vulpinus, Lybia tesselata, 2x Lysmata amboinensis, 2x Lysmata debelius, kilka Gobiodon histrio, kilka ślimaków, różne pustelniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Filzox :

co myslicie??

pozdrawiam

co to jest ``LR`` ??

dobre pytanie, Life Rock to żywa skała. ile planujesz jej zakupic to swojego akwa?

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Filzox

Nie gniewaj sie ale dla Twojego akwarium najwieksza pomoca bedzie przeczytanie kilku stron z tego forum na temat zakladania akwarium morskiego, ktore w wielu punktach naprawde rozni sie od slodkowodnego, oraz brak filtra (przynajmniej takiego jaki sobie planujesz).

Kiedys juz Ci podpowiedzialem:

"Poniewaz zadnego filtra nie potrzebujesz, mozesz wiecej pieniedzy poswiecic na odpieniacz"

A Ty ostatnio:

"Jako filtr biologiczny bedzie słuzyc kaskada do ktorej włoze ceramike"

Przeciez nawet Ty nie potrafisz wytlumaczyc czego po tej ceramice oczekujesz.

To nie tak jak myslisz, ze im wiecej filtrow i wlozonych do nich materialow, tym czystsza bedziesz mial wode.

Wdaje mi sie, ze chcesz to akwa zalozyc b. szybko i przez to ten chaos.

Jak ostatnio Lukas.PL napisal - kup zyfa skale (Lebende Steine):), silny odpieniacz i lampe, grzalke, pompy cyrkulacyjne i powoli zaczynaj.:D

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Filzox :

no tak myslałem ze cos ze skała to jest zwiazane....mysle ze jakies 10kg

pozdrawiam

przeszukaj sobie forum pod kątem metody berlinskiej, berlinki, berlin etc etc

przeczytaj sobie ten artykul :

http://www.reefkeeping.com/translations/polish/2004-05/rs/feature/index.htm

ten tez :

http://reefkeeping.com/translations/polish/2002-07/mvd/index.htm

jak znasz nagielski to poczytaj tez inne na reefkeepingu.

w ogole duzo czytaj.

ja czytalem to forum prawie 3 lata zanim zalozylem akwarium.

generalnie 20-25% żywej skały w akwarium da Ci w efekcie bardzo naturalna i stabilną filtracje, wtedy mozesz sobie darowac wszelkie kaskady i wodospady.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze im wiecej zywej skały tym lepiej,ale to ma byc akwarium głownie pod katem ryb...nie rafowe!!! Jesli oddziele czesc zbiornika w tym wypadku 20cm z długosci,tam chce miec cały sprzet, kupie odpieniacz weipro na pompe[1000 l/h] , to jako filtr moge dac ta kaskade czy nie??

Woda bedzie wpadała gora,zamontuje grzebien.W panelu bedzie odpieniacz,kaskada[bo jakis filtr musi byc a skały nie bedzie tez za duzo] i odpieniacz ktory chce kupic jest napedzany pompa ta ktora chce kupic ma moc 1000 l/h moze byc?

Woda po ``wyjsciu`` z odpieniacza bedzie wylewana spowrotem do akwarium

aha w panelu beda tez glony

czy teraz dobrze?? przestancie mi mowic ze mam miec 20% skały,tyle nie bedzie,nie planuje akwarium rafowego tylko beda ta ryby. Wiec prosze niech ktos mi napisze jak mam w koncu zrobic ta filtracje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im więcej ryb tym lepszy odpieniacz. Weipro nie należałą do najlepszych marek - ie wiem co się w tej materii zmieniło. Szkoda, że nie mieszkasz bliżej, bo bym Ci użyczył mojego starego Weipro, to szybko wyrobiłbyś sobie opinię o nim. Być może nowe werrsje sa znacznie lepsze.

Jakie chcesz te ryby i ile bo to okazało się ważne. Większość z nas ma akwaria rafowe i pod tym kątem Ci odpowiadaliśmy. Ty planujesz FO więc jest różnica.

Np ja mam 4 rybki a konfigurację masz w stopce.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"akwa ma 110 litrow bedzie tam jedna ryba"

"ale ja chce miec tam jakies ukwiały czy cos......"

Normalnie wymiekam.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani@ zmieniłem zdanie,miedzy innymi dzieki wam,akwarium rafowe jest za trudne,a tym bardziej ze ja narazie miałem kontakt tylko z akwarytyka słodkowodna,stad te moje załozenia,zajmuje sie jakies 5 lat...

w akwa ktore planuje zrobic beda tylko ryby jak narazie planuje tam tylko jedna rybke.... to moze byc taka filtracja jak opisałem wyzej??

pozdrawiam Filip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy:D

Zajmijmy sie konkretami dla akwarium bez korali ale za to z rybami.

Napewno znajdziesz na forum pomocne wypowiedzi Harnasia i innych.

No ale zacznijmy sami od poczatku. Wydaje mi sie, ze takie kaskady itp. to raczej zabawki, majace nas troche uspokoic, ze zrobilo sie wszystko, aby parametry wody w akwa byly optymalne. Prawda jest, ze ryby wytrzymaja troche gorsze warunki niz korale, ale raczej w czystej wodzie beda zdrowsze.

Takie FO akwaria charakteryzuja sie b.silnym odpieniaczem (nie jakims tam gdzie w kosteczke pompka dmie, tylko z pompa i "igielka), a takze wskazane jest dozowanie ozonu. Oswietlenie nie musi byc tak sine jak w rafowym, ale dla dobrego samopoczucia rybek, tego swiatla nie moze tez byc za malo.

Napewno beda potrzebne regularne podmiany wody, ktora czerpiemy po RO i DI. Bez RO i DI szybko przejdzie Ci ochota na akwarium.

To tak na poczatek. Odczekaj troche, bo napewno moja wypowiedz bedzie jeszcze uzupelniona.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec odpieniacz bede miał od Darka S sprzeda mi go wraz z pompa 2000l/h wiec chyba to juz bedzie lepsze.Jako oswietlenie dam 2xT5 18 wat wiec bedzie dosc jasno.W akwarium planuje kupic ze 3-5kg zywej skały i 10kg tufu,slyszałem ze jesli bede regularnie dodawał wapno itp to ładny sie robi.Co do wody to bede miał juz przerobiona wode z ``byczego``akwarium morskiego z Poznanskiego Starego Zoo,jestem tam wolontariuszem na gadach,plazach i rybach.Tak samo osmoze tez do podmian bede brał stamtad.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Filzox :

Jako oswietlenie dam 2xT5 18 wat wiec bedzie dosc

Będzie problem - chyba nie ma takich świetlówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie? Jakie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Filzox :

wiec odpieniacz bede miał od Darka S sprzeda mi go wraz z pompa 2000l/h wiec chyba to juz bedzie lepsze.]

pozdrawiam

Jeszcze raz napiszę to co napisałem na prv i na gg. Ten odpieniacz to Weipro SA2012 + pompa Atman 306 2000 l/h i nie jest to rewelacyjny sprzęt. U mnie działał 3 lata i obsługiwał 200 l + sump70 i musiał być wspomagany kostką lipową bo obsada była duża. Wszystko wprawdzie ładnie rosło i nie było większych problemów - przesłąłem fotki akwa, ale jeśli masz sporo więcej kasy to lepiej kupić np besta. Ja zrobiłem sobie niedawno kopię Delteca APF 600 na pompie igiełkowej i ten to dopiero pieni.

Cena , która chciałem uzyskać za odpieniacz to cena kilku kostek artemii więc znakomita w porównaniu ze sklepem, ale jak napchasz dużo ryb to nie da rady.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oswietlenie 2x18 W T8 wydaje mi sie za slabe.

Filzox - naprawde proponuje, zebys troche to forum poczytal.:yes

Przy okazji - zobacz w jakims leksykonie jakie ryby mozna trzymac w stu litrach wody (byc moze Twoje oczekiwania sa o wiele wyzsze i bedziesz zakladal wiekszy zbiornik:D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.