Skocz do zawartości
Luki

Bubble Magus C5 problem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dzisiaj odpieniacz złapał focha i zaczął puszczać pęcherzyki powietrza poza komorę odpieniającą.

Magus pracuje jakieś 3 tygodnie i dzisiaj w środku dnia postanowił, że narobi wody gazowanej.

Pęcherzyki powietrza wydostają się dołem spod obudowy.

Bąbli jest o tyle dużo, że przedostają się do komory pompy obiegowej, która wywala wsio do akwa.

Jedyną rzecz, którą dzisiaj zrobiłem w akwarium to kleiłem szczepki korali do skały klejem dwuskładnikowym.

Nic nie było wyłączane. 

Ktoś miał podobną sytuację z odpieniaczem?

Wydaje mi się, że po 3 tygodniach to pompa odpieniacza powinna się już dotrzeć.

Dodam, że taka sytuacja z pęcherzykami powietrza jest pierwszy raz. 

Odpieniacz kupiony nowy.

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie mam takiego odpieniacza ale zawsze jak wkładam ręce do akwa to odpieniacz puszcza dużo bąbli

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Luki napisał:

Jedyną rzecz, którą dzisiaj zrobiłem w akwarium to kleiłem szczepki korali do skały klejem dwuskładnikowym.

tu masz przyczynę, trzeba przeczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy i ostatni raz użyłem kleju do klejenia korali...

Jak długo może potrwać ta reanimacja odpieniacz?

Zrobić jakąś podmiane wody może?

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ale po co, coś się dzieje złego czy tylko mocne napowietrzanie?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
13 minut temu, Luki napisał:

Pierwszy i ostatni raz użyłem kleju do klejenia korali...

Jak długo może potrwać ta reanimacja odpieniacz?

Zrobić jakąś podmiane wody może?

ale to normalna sprawa wystarczy że włożysz ręce do akwarium, poszaleje i przestanie jak bardzo Ci przeszkadza to prędzej musisz zastosować jakieś rozwiązanie przed komorą powrotu aby pompa nie zasysała w razie wu bąbelków powietrza 

myślę ze 1 maks 2 dni i się unormuje

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacze tak mają.Piszesz ze już nigdy nie użyjesz kleju do szczepek.Rownie dobrze mógłbyś już niczego w akwarium nie używać bo taka sytuacja będzie się powtarzać np.  Po czyszczeniu skarpet lub wymianie waty bądź dodaniu jakichś specyfików które tak działają.Poczytaj trochę o zasadzie działania odpieniacza a zrozumiesz o co chodzi i przestaniesz się irytować.;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.06.2018 o 08:43, sevi74 napisał:

Odpieniacze tak mają.Piszesz ze już nigdy nie użyjesz kleju do szczepek.Rownie dobrze mógłbyś już niczego w akwarium nie używać bo taka sytuacja będzie się powtarzać np.  Po czyszczeniu skarpet lub wymianie waty bądź dodaniu jakichś specyfików które tak działają.Poczytaj trochę o zasadzie działania odpieniacza a zrozumiesz o co chodzi i przestaniesz się irytować.;)

Heh wszystko spoko.

Napisałem ten post ponieważ zdarzyło mi się to pierwszy raz.

Fakt pierwszy raz też używałem kleju w akwarium..

Nie ważne... wszystko powoli wraca do normy. Jest drugi dzień i odpieniacz trochę się uspokoił...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.