10 godzin temu, dla syna napisał:Ale jod zwieksza wybarwienie koloru ciemnoniebieskiego i fioletowego. Przy 0,12 powinien już palić koralowce. No ale jak widać kazdy zbiornik jest inny. Kilka podmian muszę zrobić zeby zlecieć w okolice 0,1 a potem zostawię niech sam spada.
Wklejam twoją rozmowę z innego postu :
Raczej jest potrzeba, gdyż 0,12 jodu zwykle rozwala zbiornik. Ja mam go trochę wiecej i zaczynam się bać. O dziwo korale sps/lps żyją. Ale są zauważalne placki na łodygach. Efektem tego może być wysoki poziom jodu.
czy dalej sądzisz że źle Ci napisałam,muszę spytać bo mi to nie daje spokoju,to że napisałam że korale brązowieją,ciemnieją czasem idą na wieczną rafę, napisałam ogólnie (oczywiście że nie dotyczy wszystkich SPS i LPS ale to chyba jesteśmy na takim poziomie wiedzy że nie muszę Ci tego pisać..początkujący nie jesteś
a powracając do tego jodu,choć to nie w tym temacie ,zrób podmianki,ale na twój litraż to bym proponowała 5% a 2 x w tyg.zrobisz to bardzo stopniowo i delikatnie zwłaszcza że masz same patyczki SPS,powodząka