PAdam Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 Witam Mam taki oto problem: zasilacz - mean well rs-100-12 ( 12V 8,5A 102W) diody royal blue 10W x 7szt. (9-11V 1000mA) Połączone równolegle drut 1,5mm2, podłączone do zasilacza linką 2x1,5mm2 dł. 2m, zasilane na środkowej diodzie Problem w tym że mrugają, jeżeli podłączam przewód 2x0.5mm2, jest dobrze, prawie dobrze , przewód się grzeje już po 5min. Na przewodzie 1,5mm2 maxymalnie świeci 5 diód. Czy to jest wina zasilacza??? (100W) zasilacz skręcony na minimum czyli 11V, max daje 13,4V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 a żadnego drivera to tam nie powinieneś zastosować? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PAdam Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 Nie wiem, sądziłem że zasilacz 100W, podłączam 70W diody, zasilacz skręcony na 11V, grubsze przewody żeby się nie grzało ( ok 7A), wiem że przy diodach bezpieczniej jest podłączać szeregowo, ale mam dwa takie zasiacze i szkoda aby tylko leżały w szafce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 ja przy 3 watowych połączonych szeregowo 6 sztuk muszę mieć zasilacz 24v ponieważ 1 dioda pobiera około 3,2 v razy 6 sztuk daje to około 20 v plus driver do tego ustawiony np.na 1000mA. Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 To są diody power led musisz dać driver albo zasilacz stało prądowy, dobrze, że masz tylko 30% zapasu na zasilaczu bo spaliłbyś wszystkie diody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PAdam Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) przy połączeniu równoległym prąd się sumuje, napięcie jest stałe Edytowane 9 Lipca 2018 przez PAdam (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Ale diody power led mają mieć konkretny prąd, a nie podać z zasilacza hulaj dusza, ile podasz tyle wezmą do momentu ,kiedy się spalą. W twoim szczęśliwym wypadku zasilacz odcina zanim się spalą bo masz tylko 30% zapasu, dając cienkie druty ograniczyłeś prąd, który gotuję cienkie przewody i jest trochę lepiej Edytowane 9 Lipca 2018 przez boo12 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PAdam Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 Czyli jak dobrze i bezpiecznie podłączyć 7 x 10W, pod ten zasilacz, dać drivery pod każdą diodę np. 900mA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 Teoretycznie przy połączeniu równoległym musisz do każdej diody dać driver 900mA jak wykręcisz zasilacz na max napięcie to diody powinny świecić, podejrzewam, że sterowniki zabiorą ok 2v, a więc powinno być ok, mocno nietypowo poszedłeś w temat bo lepiej albo 50W na 230v dawać, albo 3w w szeregu. 10 W równolegle to niestety każda musi mieć driver. Ewentualnie 2x takie i pozbądź się tych twoich zasilaczy taniej wyjdzie https://led-byt.pl/pl/p/Zasilacz-stalopradowy-900mA-18-40V/336 ja mam 4 diody na jednym zasilaczu, ale podłączasz szeregowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PAdam Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 teraz podłączone jest 5 diód, napięcie na każdej diodzie wynosi 10,1V, przy podłączeniu szóstej już mruga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 16 minut temu, PAdam napisał: teraz podłączone jest 5 diód, napięcie na każdej diodzie wynosi 10,1V, przy podłączeniu szóstej już mruga diody PowerLed powinny być zasilane zasilaczem/driverem stałoprądowym są sterowane prądem a nie napięciem i właśnie tym różnią się od zwykłych diod / do których spokojnie możesz podłączyć ten zasilacz bez dodatkowych driverów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 usmażysz tę diody baw się dalej, teraz przy tych 5 diodach podajesz 20w na każdą, nie liczę sprawności zasilacza i strat na przewodach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 20 minut temu, PAdam napisał: na każdej diodzie wynosi 10,1V, Godzinę temu, PAdam napisał: przewód się grzeje już po 5min. a jaki jest prąd ? - i masz odp. dlaczego bo to przecież nie napięcie rozgrzewa przewody 50 minut temu, boo12 napisał: Ale diody power led mają mieć konkretny prąd, a nie podać z zasilacza hulaj dusza, dokładnie tak jak kolega napisał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PAdam Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 wszystko się zgadza, po 15 min. zasilacz znowu rozłączał, a radiator nagrzał się do 40*. Faktycznie rozwiązanie to sprzedaż zasilaczy i kupno innych, tylko jak już mam kupować to chciałbym zrobić ze sterowaniem. Tylko czy zasilacz stałoprądowy pod driver pwm ??? Posiadam mean well lpc-35-1050 da się sterować? może mean well ELG-75-C1050A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 Godzinę temu, PAdam napisał: Tylko czy zasilacz stałoprądowy pod driver pwm ??? nie albo jedno albo drugie - a skoro chcesz sterowanie to nie zasilacz stałoprądowy a zwykły, bo to driver z PWM ma ustalić prąd a nie zasilacz mean well lpc-35-1050 się nada (nie da się sterować) do diod o takim właśnie prądzie czyli 1050mA lub więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PAdam Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 czyli do każdej diody driver pwm, zaraz będę szukał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) 18 minut temu, PAdam napisał: czyli do każdej diody driver pwm, zaraz będę szukał to już zależy jakie podasz napięcie - ja bym wziął np drivery Mean Well LDD-xxxH (XXX to wartość pradu dla diod) bo H dają napięcie do 52VDC więc spokojnie można dać jeden na 4 diody (szeregowo) 10W (oczywiście przy odp. zasilaczu czyli do max 56VDC LDD-xxxL daje napięcie do 32V więc na 3 diody w szeregu powinno wystarczyć np. tutaj (brak na stanie) https://www.tme.eu/pl/details/ldd-1000h/przetworniki-dcdc/mean-well/ i są na stanie https://www.tme.eu/pl/details/ldd-1000l/przetworniki-dcdc/mean-well/ Edytowane 9 Lipca 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PAdam Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 mam driveery derelteka i jestem ciekaw jak będą świecić na 700-800mA, tylko nie wiem czy nie mija to się z 10W, i wystarczyły by 5W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) 12 minut temu, PAdam napisał: mam driveery derelteka zależy które ale na pewno wytrzymają 24V więc ... po 2 diody na driver - tyle że diody które masz są na 1000mA więc nie będą świecić max a tylko na tyle ile prądu MAX da driver (chyba że masz te "duże" na 5000mA) ja mam te https://allegro.pl/driver-p4115adj-led-200ma-700ma-pwm-lin-adj-i7411714739.html na diodach 3W i nie piszczą Edytowane 9 Lipca 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach