Skocz do zawartości

Historia edycji

12dot12

12dot12

Wieści z pola walki z pasożytem.

Prawie na pewno to nie "klasyczna" ospa, bo gobiś nie ma zamglonych oczu, je pięknie (odpukać) i zsypany jest już chyba trzeci tydzień, a z tego co piszecie ospa zabija szybko. W każdym razie nacięłam się na PolypLaba i ja :D niestety ten lek nie działa. Może działa na słodkowodne wiciowce, jak to metronidazol - pewnie kiedyś będę miała okazję przetestować na ramirezach (oby nie). Ale wracając do morskiego tematu... Będzie więc stosowany (od jutra-pojutrza, bo te przepisowe 10 dni z PolypLabem co najmniej musi być) drugi wariant - Herbtana do dużego baniaka dla wszystkich, a małego żółtego samuraja z Okinawy będę musiała przeleczyć Cuprisolem. Na lampę UV na razie kasy brak, poczeka do wypłaty (tej albo następnej, bo inne wydatki niestety nie poczekają).

Pytanie teraz a'propos leków na bazie miedzi, do praktyków: jak długo musi trwać kąpiel lecznicza w "szpitalu"? znaczy się ile dni? - nie chciałabym za długo stresować zwierzątka, ale liczę się z tym, że zanim lek zadziała, potrzeba czasu. I co ile mu w tej izolatce robić podmianki? - na razie wzbraniam się przed tym łowieniem, przenoszeniem i stresowaniem zwierza jak tylko mogę, ale chcę już być przygotowana i coś wiedzieć, bo widzę, że tak na 60-70% będę to niestety musiała zrobić.

A może znacie poza Herbtaną jakiś lek skuteczniejszy od PolypLaba i nadający się do ogólnego akwarium? (korale, bezkręgowce)

12dot12

12dot12

Wieści z pola walki z pasożytem.

Prawie na pewno to nie "klasyczna" ospa, bo gobiś nie ma zamglonych oczu, je pięknie (odpukać) i zsypany jest już chyba trzeci tydzień, a z tego co piszecie ospa zabija szybko. W każdym razie nacięłam się na PolypLaba i ja :D niestety ten lek nie działa. Może działa na słodkowodne wiciowce, jak to metronidazol - pewnie kiedyś będę miała okazję przetestować na ramirezach (oby nie). Ale wracając do morskiego tematu... Będzie więc stosowany (od jutra-pojutrza, bo te przepisowe 10 dni z PolypLabem co najmniej musi być) drugi wariant - Herbtana do dużego baniaka dla wszystkich, a małego żółtego samuraja z Okinawy będę musiała przeleczyć Cuprisolem. Na lampę UV na razie kasy brak, poczeka do wypłaty (tej albo następnej, bo inne wydatki niestety nie poczekają).

Pytanie teraz a'propos leków na bazie miedzi, do praktyków: jak długo musi trwać kąpiel lecznicza w "szpitalu"? znaczy się ile dni? - nie chciałabym za długo stresować zwierzątka, ale liczę się z tym, że zanim lek zadziała, potrzeba czasu. I co ile mu w tej izolatce robić podmianki? - na razie wzbraniam się przed tym jak mogę, ale chcę już być przygotowana i coś wiedzieć, bo widzę, że tak na 60-70% będę to niestety musiała zrobić.

A może znacie poza Herbtaną jakiś lek skuteczniejszy od PolypLaba i nadający się do ogólnego akwarium? (korale, bezkręgowce)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.