Skocz do zawartości

Historia edycji

dla syna

dla syna

1 godzinę temu, pabloz napisał:

Pozwolę sobie podłączyć się do wątku. Mam filtr kupiony jakies 10-12 tygodni temu, 75gpd RIDI. Do tej pory przeszło przez niego max 900 litrów wody, przed filtrem tds pokazuje srednio 250, po żywicy pokazuje 2, na tescie marinlab wody z tego filtra wychodzi mi 0,17 mg/l krzemu 0,003 mg/l cynku. Mimo dobrego cisnienia wody, filtr działa bardzo wolno, jakies 250ml/h

Czy takie działanie i sprawność filtra są normalne, czy są podstawą do reklamacji?

Dwie rzeczy które mogą mieć znaczenie pomijając ciśnienie. Pierwsza to czy masz dławik na wylocie wody brudnej (czyli odciek do kanalizacji), przu dławiku ciśnienie nieco podnosi się na membramie i zwykle woda jest lepszej jakości. Druga sprawa dotyczy filtra di dla 10" zasypowego. Zwykle do membramy 75gpd stosuje się właśnie korpus 10" z wkładem zasypowym. Jeśli taki posiadasz to stawiam że jest źle złożony lub uszczelki już puszczają. Na moim przykladzie było tak, że po 4 miesiącach woda na tds wskazywała wartości coraz wyższe w ciagu dnia lub dwóch. Zasypałem nową żywice i efekt ten sam. Dwa dni i skoki na tds do 0,05. Rozebrałem korpus, poobracałem uszczelki i mam spokój już 3 miesiąc. Jeśli te dwie opcje wykluczysz to możesz bawić się w podnoszenie cisnienia. Dławik dedykowany do membramy 75gpd jest flow 420. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź 

dla syna

dla syna

1 godzinę temu, pabloz napisał:

Pozwolę sobie podłączyć się do wątku. Mam filtr kupiony jakies 10-12 tygodni temu, 75gpd RIDI. Do tej pory przeszło przez niego max 900 litrów wody, przed filtrem tds pokazuje srednio 250, po żywicy pokazuje 2, na tescie marinlab wody z tego filtra wychodzi mi 0,17 mg/l krzemu 0,003 mg/l cynku. Mimo dobrego cisnienia wody, filtr działa bardzo wolno, jakies 250ml/h

Czy takie działanie i sprawność filtra są normalne, czy są podstawą do reklamacji?

Dwie rzeczy które mogą mieć znaczenie pomijając ciśnienie. Pierwsza to czy masz dławik na wylocie wody brudnej (czyli odciek do kanalizacji), przu dławiku ciśnienie nieco podnosi się na membramie i zwykle woda jest lepszej jakości. Druga sprawa dotyczy filtra di dla 10" zasypowego. Zwykle do membramy 75gpd stosuje się właśnie korpus 10" z wkładem zasypowym. Jeśli taki posiadasz to stawiam że jest źle złożony lub uszczelki już puszczają. Na moim przykladzie było tak, że po 4 miesiącach woda na tds wskazywała wartości coraz wyższe w ciagu dnia lub dwóch. Zasypałem nową żywice i efekt ten sam. Dwa dni i skoki na tds do 0,05. Rozebrałem korpus, poobracałem uszczelki i mam spokój już 3 miesiąc. Jeśli te dwie opcje wykluczysz to możesz bawić się w podnoszenie cisnienia. Dławik dwdykowany do membramy 75gpd jest flow 420. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.