Skocz do zawartości
pietras

Eksploatacja filtra RO

Rekomendowane odpowiedzi

Mam filtr RO, ale od jakiegoś czasu jest odłączony i nie używany, w środku pewnie zalega woda. Zastanawiam się czy jak go teraz podłącze to będzie działał prawidłowo, czy powinienem kupić nowe wkłady?

Jak używacie swoje RO, czy działają non-stop, czy tylko kiedy jest potrzeba?

Jak jest z trwałością membrany? Co ile ją wymieniać?

Nie mogę go w najbliższym czasie podłączyć i sprawdzić parametrów wody, dlatego pytam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Lukasz.PL

kontynuując temat RO, spytam o ustawienie.

Jak wiadomo, na wyjściu są dwie rurki: woda czysta i brudna, wydaje mi się, że wypływ brudnej wody należy ograniczyć, u mnie inaczej czysta nie leci wcale.

Jak ustawiacie swoje RO?

Chodzi mi o proporcje względem wypływu czystej i brudnej wody.

Nie ukrywam, że wylewanie "brudnej" jest wg. mnie marnotrawstwem i pewnie będę ją zbierał, żeby później podlać chociaż ogródek.

PS: jednak udało mi się podłączyć filtr :D (dla chcącego...), woda była w środku, teraz zostało tylko zbadać parametry, ale to potrwa znacznie dłużej... muszę zakupić jakieś testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na wylocie powinien być ogranicznik, musi być na swoim miejscu. Jak inaczej nie ograniczam wypływu

c63ba191b16df5b9f04b687b9ed94668u295a276.png

730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standartdowo jest ogranicznik wyplywu wody brudnej. Jezeli osmozy nie kupowales "od pijaczka w bramie" to masz komplet. To ze leci brudna, a czysta jeszcze nie, wynika z proporcji. Troche czasu uplynie zanim zacznie leciec czysta. A i tak przy nowej membranie pierwsze kilkadziesiat litrow czystej trzeba wylac do scieku.

U mnie, przy membranie 100GPD przeplyw jest na tyle wolny ze nie rusza licznika.

Oczywiscie, ze mozesz ta woda podlewac ogrodek, myc samochod, nalac do basenu :D

Ba, mozesz nawet uzyc jej w najblizszy Poniedzialek :D

Jedynym sensownym "testem" na jakosc czystej wody jest np.AM LF controller za ponad 1000zl albo inny miernik przewodnosci.

Tanszym (ok.150zl) rozwiazaniem (odpowiednio mniej dokladnym) jest TDS z Allegro.

@pietras, jak juz przepluczesz RO tak ze np. TDS bedzie pokazywal kilka jednostek, to za tym podlacz DI tak zeby na TDS uzyskac zero.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he he, nawet w poniedziałek :D spoko, dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

RO Kupiłem, używane, zaufałem, że mało używane, ja też go nie eksploatowałem przez 2 lata. Cóż, plany założenia morszczyzny odpłynęły w siną dal, a teraz powracają, może tym razem się uda, z Waszą pomocą na pewno będzie bliżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek nawet przewodność niewiele mówi o jakości wody po RO, chyba nawet mniej niż TDS - tylko i wyłącznie testy laboryjne :D

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie powinna mieć parametry woda po przejściu przez sam filtr RO?

Myślę w tej chwili o najpopularniejszych parametrach mierzonych przez nas, akwarystów, w domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pietras, a po co Ci to wiedziec?

Podlacz DI z dobra zywica (zapytaj Rebcia na priv o doswiadczenia z zywica z przypadkowego zrodla) i bedziesz wiedzial, ze w temacie jakosci czystej wody zrobiles wszystko co mogles zrobic w amatorskich warunkach.

Inaczej na testy wydasz tyle kasy, co na DI i w efekcie testowania dowiesz sie, ze musisz kupic DI.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam! pozwolę sobie podpiąć się do tematu i zapytać jak często powinno się wymieniać wkłady i membranę? wkłady wymieniam co 2-3 miesiące a mambrana chodzi już rok. proszę o podpowiedzi. pzdr!

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklady wymianiam jak sa brudne, natomiast membrane jak juz zauwazalnie spada ilosc uzyskiwanej wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzyłem twardość ogólną i węglanową i po dodaniu jednej kropelki woda zmieniła kolor - w obu przypadkach.

Także wysuwam wniosek, że filtr po dwóch latach nie używania jest nadal sprawny.

Myślicie, że jest jeszcze konieczny jakiś dodatkowy pomiar, czy to wystarczy?

Mam zamiar oczywiście dołożyć jeszcze po RO filtr DI i dopiero do akwa, ale musiałem przeprowadzić taki test, żeby się przekonać czy sam RO jest sprawny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na szczęście nie, filtr kupiłem okazyjnie dwa lata temu i miałem zakładać nano, ale los sprawił, że plany te odeszły w siną dal...

filtr podłączyłem w celu sprawdzenia czy na pewno jest ok i potem odłączyłem, woda została w środku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pietras :

Myślicie, że jest jeszcze konieczny jakiś dodatkowy pomiar

Przepuść przez RO kilkadziesiąt litrów wody, (kilkadziesiąt tej "dobrej"), dokonaj pomiaru TDS i jak będziesz miał mniej niz -naście jednostek, profilaktycznie wymień prefiltry i jedziesz z DI.

Jak po RO miałbyś dużo więcej (mierzone po przepuszczeniu wody) to szkoda DI. Owszem, żywica wyfiltruje ale na długo nie starczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepuściłem kilkadziesiąt litrów i potem mierzyłem, zostaje mi w takim razie zdobyć miernik TDS. A może znacie jakiś schemat DIY na taki miernik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.