Skocz do zawartości
siatkarz5

POMOC!!

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prośba do wytrawnych akwarelistów morskim. Jestem zafascynowany morskim akwarium i skłonny jestem zakupić takie, ale jestem totalnym laikiem przez wielkie T a nurtuje mnie kilka pytań

-jaki jest koszt miesięczny utrzymania takiego zbiornika z pełnym wyposażeniem koral ryby itp.(200L)

-ile powinno kosztować takie akwarium

-jestem z Krakowa może znacie kogoś, kto się tym zajmuje w tym rejonie może sklep

Odpowiedzi pozwolą mi podjąć decyzje czy zacząć kupować książki z tej dziedziny

Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej stronie znajdziesz podstawowe wyliczenie. Jest ono dla innej pojemności ale nie problem dostosować ją do swojej. Tylko nie dziel przez 3 bo to nie prawda. Musisz dobrać sprzęt wraz z cenami do swojej pojemności wg listy na tej stronie.

Są tam też przybliżone koszty utrzymania miesięcznego ale to wszystko jest bardzo względne bo koszt zależy od akwarysty. Moje koszty rosną znacznie jak za długo patrzę w akwarium - bo wtedy za dużo kombinuję a wtedy pojawiają się koszty :)

http://www.blum.com.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśi masz odrobinę smykałki do majsterkowanie to koniecznie goń na stronę Waldemara Żaka i Janka Fitasa. Po dokładnym zapoznaniu się z tymi stronami nie będziesz potrzebował, jak na razie żadnych książek.

PS. Tu odpowiadają na pytania sami wytrawni akwaryści morscy. Przy odpowiednich, przemyślanych pytaniach przeprowadzą Cię przez wszystkie rafy.

UWAGA - Nie miałem siebie na myśli. POWAŻNIE!

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Waldku za tego posta nie mniej tu odzywa się moja wrodzona skromność oraz poczucie przyzwoitości i nakazuje mi zmienić kolejność odwiedzania stron

1. Jan Fitas - i to przeczytaj z 10 razy bo i ja czerpałem z tamtąd wiedzę :D

2. Moja - ale nie rozczytuj się za bardzo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje wszystkim za informacje na pewno pomogą mi zrozumieć czy jest akwarium morskie. Troszeczkę przerażające jest ilość pracy, jaka trzeba potem włożyć w utrzymanie takiego zbiornika i obowiązkowość pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz to się nieco inaczej pojmuje jak się już ma zbiornik - to nie praca lecz przyjemne obowiązki :D Ja bym chyba dostał bzika gdybym nie mógł czegos więcej zrobić niż tylko popatrzeć :con W takim przypadku lepiej sobie zainstalować wygaszacz w kompie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chociaz jak jesteś z krakowa to istnieje możliwośc zapłacenia za "obsługę" baniaka, ale dla mnie to troche nie ta filozofia :)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jestes z Krakowa to moze ktorys z kolegow-akwarystow-krakowiakow:D troche Ci wytlumaczy, jak zaprosisz na piwo, bo krakowiakow jest tutaj kilku

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu się zgadzam, przekazać wiedzę OK ale nikt nie "nauczy" nikogo ochoty do robienia przy zbiorniku czyli tak naprawdę akwarystyki :D Akwarystyka to obserwacja i zgłębianie wiedzy ale również rewelacyjna ciągła i praktycznie bez ograniczeń papranina w wodzie i innych rurkach z PCV czy tam innych :) A kolegę właśnie to przeraża. To tak jak kochać piłkę nożną ale w nią nie grać. Pozostaje zdecydowanie czytanie pism i wygaszacz :D Przepraszam ale trochę mnie to rozbawiło, zazwyczaj nie jestem uszczypliwy :D jeszcze raz przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zostałem źle zrozumiany moja obawa nie wynika tylko z ilości pracy, bo aktualnie posiadam 200 l akwarium z paletkami i jest, co przy nich robić, ale zainwestować około 10 000zł i mieć ciągle obawę, że w każdej chwili może to wylądować w muszli i jeszcze jedna sprawa, co z wyjazdami czy można sobie pozwolić na 2-3 tygodniowe wyjazdy z domu z paletkami nie ma problemu wytłumaczyłem znajomemu jak podawać pokarm i na tym koniec A co do spotkania z akwarelista z Krakowa na piwie to bardzo chętnie. Doświadczanie kogoś kto ma już taki zbiornik są nie ocenione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie przepraszam :) Co do obowiązków to musisz kogoś wdrożyć w tematy :

-podmiana wody - w zależności na ile wyjedziesz, myślę że już gdy na około 2 tygodnie

-dolewanie wody odparowanej - chyba że będzie to automatycznie załatwiane

-obsługa mieszacza wapniowego - czyszczenie i zasypanie Ca(OH)2

-obsługa odpieniacza - czyszczenie kubka

-obsługa reaktora - ale jeżeli będzie wyregulowany i kontrolowany przez komputer to nie ma problemu (tak myślę)

-karmienie

Jeżeli zbiornik będzie zautomatyzowany wówczas nie będzie większego kłopotu. Ale to wszystko zależy jeszcze od tego jaką założysz sobie metodę suplementacji wapna, bo jak Balling to pozostaje nauczyć kogoś ile którego preparatu wlać dziennie i tyle. Sądzę że fazy włączania i wyłączania światła załatwisz timerem więc to z gruntu odpada. To chyba tyle:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldku trochę kolege postraszyłeś. Np. ta podmianą wody - przecież są rózne filozofie.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz pisząc ten post zastanawiałem się nad tym :) może przesadziłem :con ale chyba lepsze zimne realia niż poklepywanie po ramieniu na zasadzie "wszystko będzie ok". Dopisz jak Ty to widzisz Qbab może siatkarz5 sam sobie coś wybierze :) z kilku wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widzę to tak że jeśli wody nie braknie to nie ma problemu (oczywiście jak się nie ma akwa obciążonego na maksa) ale to tak jak z autem normalnym każdy pojedzie a jak wsiądziesz do A grupy to nie wiesz gdzie jest kierunkowskaz nie mówiąc o WRC czy F1 gdzie nie uruchomisz śilnika.) Wydaje mi sie że jak ktos przygotyje wcześniej sobie żarełko w porcjach i nie postanowi uczyć kogoś np dodawania mikro (bez tego akwa przetrzyma) to taki urlop jest spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kiedyś hodowałem paletki i dziś mogę powiedzieć ,że utrzymanie akwarium morskiego o tej samej wielkości co słodkowodne z palektami jest mniej pracochłonne, niewiele

bardziej kosztowne/poza okresem urządzania i rozruchu/ a daje znacznie wiele więcej przyjemności i znudzić się nim raczej nie sposób a paletkami to i owszem.Przy wyjazdach wakacyjnych można sieę obyć bez pomocy innych osób tym bardziej że osoby proszone o opiekę nad zbiornikiem mają naturalną tendencję do przekarmiania co może skończyć się dla paletek i organizmów morskich tragicznie.Wspomniana cena 10 tyś za akwarium 200-300 l. też jest

raczej na wyrost.

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.