kostka aquael, czyli 35x35x40=49l teoretycznie (-skała, -piach, -~3l awaryjnie na zbiornik dolewki)
zalane jakoś na początku kwietnia
5kg żywej skały
4,5kg żywego piasku
świeża solanka Tropic Marin (ze sklepu)
co tydzień podmianka 5l na red sea salt niebieskiej (w planie mieszanie różnych soli w podmianach)
kaskada aquael fzn3
grzałka jeger 25W
cyrkulacja jebao ow10
dolewka tunze osmolator nano
światło aquael slim (czy jakoś tak) 5W 10k + 5W aktynika 20k (niestety jeszcze, ale jest w planie led DIY)
filtracja: pełna kaskada siporaxu (tak ze ~1.3 litra mi weszło w koszyki)
ślimaki: 2xbabylonia, 2xtrochus, 2xnasarius, 2xturbo, 1xtectus (1 zszedł), 1xastralium (1 zszedł), kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt (ciężko się doliczyć) małych jakichś (trudno rozpoznać, trochus lub turbo lub baylonia)
krab 1xCalcinus Gaimardii, 1x pustelnik czerwononogi
ryby: 1xgobiodon okinawae
glony: nitkowate, caulerepy (lentillifera taka z kuleczkami, racemosa - taka z "listkami" w kształcie spodków), walonia (wszytko co najlepsze), wapienne
jakieś gąbki, jakieś pąkle, jakieś ślimaki osiadłe (nie mam serca ich eksterminować, niech żyją skoro jeszcze nie ma korali, które mogły by drażnić niciami), wieloszczety (jakieś takie białe, jak im odbije to pływają po całym akwarium, aż wpadną w pompę niestety), różne małe robaczki/plankton
korale: sinularia zielona, Brarierum ultra green
odpieniacza brak (myślę nad zamontowaniem jakiejś kostki napowietrzającej na upały)
korona + maskowanie kaskady i kablowiska z tyłu DIY (trochę spienionego pcv z odzysku, trochę farby akrylowej)
w planie: jakiś bardziej żarłoczny krab ew więcej turbo, drugi okinawe, miękasy, jakiś ukwiał, jakaś euphyllia (ogólnie raczej falująco niż stercząco)
w planie: porządniejsze oświetlenie
w planie: doklejenie panelu filtracyjnego zamiast kaskady
w planie: wentylatorek/ki chłodzące na upały
w planie: jakaś porządna skrzynka na elektrykę (przedłużacze i rozgałęziacze już mi się dają we znaki) i panel z wyłącznikami od poszczególnych sprzętów (żeby nie trzeba było za wtyczki szarpać)
cel: szkoleniowo/eksperymentalno/relaksacyjny
widok od prawej (trochę inne ustawienie skały):
widok enface:
ze skosu:
2018-07-23 (z glonami1!!!!)
paramety:
no3 0 (nie mierzalne, salifert, 2018-07-23)
po4 0 (nie mierzalne, salifert, 2018-07-23)
KH 6.7 (salifert, 2018-07-25)
Ca 370 (salifert, 2018-07-25)
Mg 1230 (salifert, 2018-07-25)
pH 8.4 (salifert, 2018-07-24)
Temp 28 st C (2018-07-24)
Gęstość 1.023 g/ml (spławik aqua medic, 2018-07-23) -> ~niecałe 35 PSU Prawdopodobnie spławik źle pokazuje
karmienie: okinawe artemia 2/3xdziennie po dziobek, czasem krewetka koktajlowa dla balyloni/nasariusów/krabów