ROBERTo Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2018 Witajcie, Czy jest sens kupić używany siporax czy lepiej zakupić nowy? Czy używany jest bezpieczny itd.? Robert Cytuj AKWARIUM- 65*60*60, sump 80*40*40, lampa LED Lampa LED RAZOR R420r 120W [16000K], 2 x tunze nano, pompa cyrkulacyjnA Jebao, odpieniacz TUNZE , obieg Eheim - Pompa Compact Plus 3000, żywa skała 30 kg, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2018 Nowy. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregi Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2018 chociaż lepiej Matrix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2018 To są ceny takie że lepiej nowy. Chyba że masz z zaufanego źródła celem przyspieszenia dojrzewania w zbiorniku. Pamiętaj kupując możesz się natknąć na minę. A tak jak masz.możliwość wpadasz do kumpla i mówisz słuchaj kupiłem Ci 1l siporaxu daj mi 0.5l zaszczepionego. Widzisisz jego akwarium i masz peqnośc że będzie dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2018 Godzinę temu, laszek napisał: To są ceny takie że lepiej nowy. Chyba że masz z zaufanego źródła celem przyspieszenia dojrzewania w zbiorniku. Pamiętaj kupując możesz się natknąć na minę. A tak jak masz.możliwość wpadasz do kumpla i mówisz słuchaj kupiłem Ci 1l siporaxu daj mi 0.5l zaszczepionego. Widzisisz jego akwarium i masz peqnośc że będzie dobry. Bardzo dobre rozwiązanie. Sam tak zrobiłem + 100% żywej wody na starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROBERTo Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2018 Super dzięki za info. A tak z ciekawości Matrix to to samo co Siporax? Cytuj AKWARIUM- 65*60*60, sump 80*40*40, lampa LED Lampa LED RAZOR R420r 120W [16000K], 2 x tunze nano, pompa cyrkulacyjnA Jebao, odpieniacz TUNZE , obieg Eheim - Pompa Compact Plus 3000, żywa skała 30 kg, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arrooss1 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Lepsze, według producenta ma (Matrix) o wiele większą powierzchnię aktywną równą w jednym litrze 700 m2, co odpowiada 170 l biobali... Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez Arrooss1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROBERTo Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Więc siporax do sumpa się nadaje? Czy przepływ nie będzie za mały? A mogę uzyć Matrixa i Purigen ? Jeszcze pytanie dotyczące firmy : Siporax to sera a czy tą ceramikę też można uzyc? https://allegro.pl/bio-cera-rings-bio-ceramiczny-wklad-do-filtra-1l-i7244807674.html Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez ROBERTo (wyświetl historię edycji) Cytuj AKWARIUM- 65*60*60, sump 80*40*40, lampa LED Lampa LED RAZOR R420r 120W [16000K], 2 x tunze nano, pompa cyrkulacyjnA Jebao, odpieniacz TUNZE , obieg Eheim - Pompa Compact Plus 3000, żywa skała 30 kg, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2018 3 godziny temu, ROBERTo napisał: Witajcie, Czy jest sens kupić używany siporax czy lepiej zakupić nowy? Czy używany jest bezpieczny itd.? Robert zależy w jakim jest stanie - niektóre wystarczy tylko przepłukać a niektóre zalać np. wybielaczem by "zresetować" - siporax nie jest jednorazowego użytku to nie węgiel że po użyciu się wyrzuca 55 minut temu, ROBERTo napisał: Więc siporax do sumpa się nadaje? Czy przepływ nie będzie za mały? i nie tylko do sumpa a przepływ zależy od tego .. jaką dasz pompę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROBERTo Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2018 Pompa 3000l/h ale coś wyczytałem że przepływ powinien być znikomy bo tam głównie bakterie beztlenowe. Cytuj AKWARIUM- 65*60*60, sump 80*40*40, lampa LED Lampa LED RAZOR R420r 120W [16000K], 2 x tunze nano, pompa cyrkulacyjnA Jebao, odpieniacz TUNZE , obieg Eheim - Pompa Compact Plus 3000, żywa skała 30 kg, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2018 16 minut temu, ROBERTo napisał: coś wyczytałem że przepływ powinien być znikomy bo tam głównie bakterie beztlenowe. jak dasz przepływ "symboliczny" to beztlenowe, jak dasz duży przepływ to tlenowe (denitryfikacja i nitryfikacja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach