Axelf88 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2018 Cześć, Posiadam odpieniacz Blau Scuma 0635, który chodził mi w akwarium od marca tego roku aż do zeszłego weekendu. Pompa stanęła i po zawodach. W sklepie przyjęto go na gwarancję lecz nowy dostanę dopiero za miesiąc. Wpadłem na pomysł by na miesiąc zastąpić silnik w odpieniaczu jakimś zamiennym by parametry nie poleciały. Stąd mojego pytanko czy kojarzy ktoś jaką pompę można by zastosować ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2018 22 minuty temu, Axelf88 napisał: czy kojarzy ktoś jaką pompę można by zastosować ? zwężka Ci została czy też oddałeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2018 Zostało wszystko co na zdjęciu oprócz pompki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2018 szkoda przecież to "zwykła pompka" do wody na .. 12V ? ( inny wirnik i dodana zwężka ) np. taka https://allegro.pl/pompa-pompka-do-wody-cieczy-240l-h-12v-arduino-i7131893434.html tyle że jak nie masz wirnika i zwężki ... to nie dostaniesz zamiennika ... (urok firmowych przeróbek) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) No niestety zwężkę mi zabrano. Taką zwężkę mogę dorobić z rurki pcv i nypla na wężyk. Myślisz, że by dało to radę? Wirnik w tej zepsutej nawet się nie chciał obracać. Mógł go szlag trafić :/ Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez Axelf88 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2018 zawsze można spróbować a wirnik zrobić MESH z Enkamatu https://archiwum.allegro.pl/oferta/enkamat-7010-mesh-na-wirnik-pompy-odpieniacza-diy-i6037185739.html (albo biobala) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2018 Może się teraz zblamuję ale w jaki sposób mam z tego Enkamatu zrobić takie cudo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2018 13 minut temu, Axelf88 napisał: Może się teraz zblamuję ale w jaki sposób mam z tego Enkamatu zrobić takie cudo ? https://www.reef2reef.com/threads/skimmer-pump-modifications.118370/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2018 O proszę o czymś takim nigdy nie słyszałem dzięki za cynk Czyli rozumiem, że mogę kupić sobie pompkę np. tę z allegro na wirnik nawinąć to ustrojstwo, zrobić pseudo zwężkę z doprowadzeniem tlenu i wszystko będzie ok ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2018 2 godziny temu, Axelf88 napisał: O proszę o czymś takim nigdy nie słyszałem dzięki za cynk Czyli rozumiem, że mogę kupić sobie pompkę np. tę z allegro na wirnik nawinąć to ustrojstwo, zrobić pseudo zwężkę z doprowadzeniem tlenu i wszystko będzie ok ? czy będzie OK nikt Ci nie zagwarantuje - trzeba kombinować ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2018 Zrobiłem zwężkę oraz adapter podłączenia pompy odwzorowując naturalne średnice otworów i mam problem gdyż pompka dobrze pieni do 5 cm zanurzenia, potem traci moc. Zastosowałem to ustrojstwo http://www.aquael.pl/produkty/akwarystyka/filtry-wewnetrzne/251-pat-mini . Czy jak stuninguję wirnik to uzyskam normalny cug ? Czy po prostu pompka zbyt słaba? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2018 9 godzin temu, Axelf88 napisał: Zrobiłem zwężkę oraz adapter podłączenia pompy odwzorowując naturalne średnice otworów i mam problem gdyż pompka dobrze pieni do 5 cm zanurzenia, potem traci moc. Zastosowałem to ustrojstwo http://www.aquael.pl/produkty/akwarystyka/filtry-wewnetrzne/251-pat-mini . Czy jak stuninguję wirnik to uzyskam normalny cug ? Czy po prostu pompka zbyt słaba? u mnie tez się posypała ta pompa , kupiłem zamiennik Atmana JK 303 pomimo ze przepływ jest 3 razy większy to generalnie prawie nie pieni . użyłem oryginalna zwężkę troszkę pokombinowałem z wirnikiem i przy zanurzeniu około 5-7 cm coś tam leci pęcherzyków..W moim przypadku ten pieniek służy tylko jako natleniacz wiec tragedii nie ma .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2018 Zwężkę zrobiłem z kawałka rurki 16mm oraz 2 zaślepek na końcach. Rozwierciłem, zamontowałem rurkę na powietrze i fajnie to się sprawuje tylko pompa nie daje rady. Spróbuję na mocnej pompie hailea hx 6520 (taką akurat mam w zanadrzu) i zobaczę co z tego będzie. Powietrze będzie doprowadzone na starcie więc zobaczę czy siła przepływu i wysokość podnoszenia wody wpłyną na wynik końcowy. Jeśli nie to spróbuję jeszcze zrobić mesh o którym pisał kolega wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach