michu1986 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2018 Witam po bardzo długiej nieobecności. Chciałbym się dowiedzieć czy są jeszcze osoby które w dzisiejszych czasach Led-ow używają lamp hqi nad akwa i jakie są ich powody? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem90 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2018 Znam pare osób mówią, że na ledach tak "nie rośnie" jak na hqi mieli T5, ledy i wrócili do hybryd hqi ... osobiście coś czuje, że za szybko zmieniali i nie dali czasu akwa aby się przyzwyczaiło... no ale... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kudłaty Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2018 Witam, nad swoim nowym baniakiem powiesiłem właśnie Hqi 2x250w. Ma to być zbiornik sps-ow lps-owy. Wybrałem tą lampę bo najbardziej podoba mi się to światło, są bliki których brakuje mi na t5. Ledy natomiast drażnią mi oczy, bliki są da intensywne. Poza tym nie powiem więcej bo lampa wisi dopiero 2 tydzień. Na tą chwilę jestem zadowolony z efektu wizualnego, jakie będą efekty na koralach zobaczymy, na razie grymaszą po zmianie akwarium i oświetlenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vunpepic Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2018 Ja wlasnie wrocilem do ledow po lampie giessemann 250 hqi + 4 x 24 T5 ,ale tylko dlatego ze przesiadlem sie na wiekszy zbiornik i lampa jest za krotka. I jesli nie zalezy ci na zuzyciu pradu to przynajmniej dla mnie jest to najlepsze oswietlenie. Bliki sa nie ziemskie i wzrost korali zadowalajacy. Moja hqi zawisnie nad nowym projektem, a jak spsy beda grymasic pod ledami to tez bede szukal czegos jak 2 x hqi + t5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach