r91 Zgłoś Napisano 14 Września 2018 Cześć, Niecały miesiąc temu zalałem swoje pierwsze akwarium, do założenia zbiornika użyłem żywej skały. Jakiś czas po zalaniu przeniosłem część skały w inne miejsce umieszczając ją bezpośrednio na piasku. Czy umieszczanie skały na piasku może mieć jakikolwiek negatywny wpływ na funkcjonowanie akwarium? Czy cała skała musi koniecznie opierać się o dno zbiornika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 14 Września 2018 Bardziej chodzi o stabilność konstrukcji. Jeśli zamierzasz mieć jakieś zwierzęta które będą przekopywać piasek to lepiej aby skała stała na szkle. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmonS Zgłoś Napisano 14 Września 2018 Nawet jak nie planujesz zwierząt, które kopią to sama cyrkulacja wody z czasem może lekko przesuwać piach ... tak czy inaczej ja bym nie spał spokojnie wiedząc że skała może mi się ruszyć :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 14 Września 2018 Tak jak koledzy wyżej piszą, zwierzaki lub prąd wody może Ci piasek spod skały usunąć, a w efekcie skała się może jakoś obsunąć, przekręcić itd. Jak taki kawałek będzie stanowił podstawę większej konstrukcji, to się wszystko może rozsypać jak domek z kart (szczególnie, jak konstrukcja nie poklejona). W najlepszym przypadku taka "katastrofa budowlana" spowoduje przygniecenie jakiegoś zwierzaka, w gorszym - uszkodzenie szybki przez uderzenie jakaś ostra krawędzią skały. No ale po prostu weź ten kawałek podnieś, rozgarnij piasek pod spodem, postaw skałę na dnie bezpośrednio i z powrotem obsyp piaskiem dookoła. I już. Możesz na koniec spróbować ręką, czy jest stabilny (nie buja się, nie przesuwa pod naciskiem, oczywiście nie za mocnym:-). Masz młode akwarium, to bym się nie przejmował za bardzo, że uwolnisz jakieś pokłady fosforu z podłoża czy coś. I tak tam się jeszcze wszystko stabilizuje dopiero. Jak wyłączysz pompy, będzie wygodniej, bo Ci woda nie będzie piasku przesuwała. Inna sprawa, że z zasady wszystkie urządzenia elektryczne powinno się wyłączyć z gniazdek przed włożeniem łapki do akwa pełnego słonej wody. Zawsze sobie obiecuję, że będę już o tym pamiętał i następnym razem to na pewno wszystko wyłączę;-) Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r91 Zgłoś Napisano 14 Września 2018 Dzięki za informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach