20 godzin temu, Artur Tokajuk napisał:Akwarium nie wygląda tak cukierkowo i kolorowo co mnie urzekło. Zrobiłaś te akwarium na fajnych prostych koralowcach na wysokim poziomie.
Dziękuję. Jest też kilka mniej zwykłych korali, jak tubki, biała gorgonia, alcyonium. Te niefotki niestety mocno oberwały po przeprowadzce dwa lata temu i leczeniu ospy. Zbiornik nie dość, że był świeży, to jeszcze UV pracująca kilka miesięcy powybijała sporo mikroorganizmow. alcyonium nie pompuje się od chyba roku. To większe, bo nam też takie mikroskopijne, ono się pompuje.
Ale w ostatnim czasie zauważyłam, że fioletowo-granatowa gorgonia, na której szkielecie zostało ledwie kilka polipów odrasta, tkanki jest więcej, będzie już miała ponad 20 polipów. Biała też jakby lepiej się czuje, to większe alcyonium jakby coś chcialo zagadać, wystawić polipy, bo widać nabrzmiałe punkty na tkance. No i wreszcie zaczęły się mnożyć rurowki w sumpie. W starym 360 mogłam je garściami zbierać, a w tym zostało mi tylko kilka sztuk i przez te prawie dwa lata nie mnożyły się, nagle zaczęły. Już jest ich masa.Zastanawiam się, dlaczego. Miałam swoje fito, miałam wrotka, lałam do akwarium sporo tego i nic. Fito nie mam ze dwa miesiace, więc w zastępstwie dawałam kostkę mrozonego zielonego czegoś dla filtratotow. Może to tak fajnie działa na koralowce i rurowki?
9 godzin temu, elespero napisał:Jak nie masz filtracji mechanicznej na spływie to w sumpie sobie poradzą. Ja u siebie 7 sztuk znalazłem na wacie.. reszta pewnie w akwarium znikła..2
Na spywie nic nie mam, tylko sito. W sumpie jest niby jakieś refugium, ale jest w tej komorze też odpieniacz, spokojnie wessie maluchy, a jak nie, to przepłyną do komory pompy i tam je zmielić albo cyrkulator, abo pompa obiegowa
edit: dendro u rawki ma raj i kwitnie