Skocz do zawartości
kamil240593

Sera Marine 130 , przesiadka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .Przesiadam sie ze swojego wiekszego akwa http://nano-reef.pl/forums/topic/96910-240-l-w-obiegu-strzelin-dolny-śląsk/?page=2 do zestawu Sera . Wyjezdzam za granice i niestety musialem cos zrobic z akwa. 200 l slabo ze soba ciagnac postawilem na zestaw gotowy duzo mniejszy . Lecz mimo wszystko i tak slabo z taka akcja , cale szczescie mlodsza siostra sie interesuje tematem wiec wzialem zestaw i stawiam u niej w pokoju kostke . Zwierzat i korali duzo ubylo (posprzedawane, pooddawane) bo w planie byla calkowita likwidacja, lecz z racji tego ze nie moge tego odpuscic zaczalem kobinowac i trafilo sie tanio Sera Marine Cube. Na razie w oryginale lecz w planie duzo zmian np. Odpieniacz ,oswietlenie ,obieg. Napedza to Rw4. 

Ze skromnej i tak obsady zostaly dwie rybki : ecsenius bicor i mandaryn 

Z korali : capnella , kilka zoasow , ze dwa rhodactisy , dwie euphylie , dunka i quadri

Bezkregi to mithrax, trapezzia pustelnik i wurdemani,

To chyba tyle na te chwile.  Akwarium przeniesione 26.09.18 . Pozdrawiam

20180927_175614_resized.jpg

20180927_175650_resized.jpg

82720182245.jpg

Edytowane przez kamil240593 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium trochę mniejsze ale będzie nadal. Tylko szkoda, że będziesz je miał na odległość. Ale jak wrócisz do Polski to będziesz miał co przekładać do większego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak ze mam nadzieje ze siostra mi go nie odda . Bo ciekawil ja temat dawno, ale jak wiadomo to drogi interes, brat troche pomoze i zobaczymy jak sie wszystko rozwinie , jak podejdzie do temagu ,mam nadzieje ze sie zarazi  na razie wszyscy siedza i obserwuja co sie poruszy hah. Jestem dobrej mysli  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne, że będzie co oglądać jak wrócisz do Polski, będziesz miał dobre porównanie co rosło i co nie podczas nieobecności.

Pozdrawiam z miasta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę czasu już mineło . Przesiadka mimo że pisałem że łagodna to niestety zebrała swoje żniwo . Padła dunka , Mithrax, i mam ledwożywą euphylię . Ale z nadzieją że odrodzi sie na nowo.

W baniaku dużo zmian. Wyrzuciłem dwie bryły skały. Media filtracyjne wywaliłem i wrzuciłem 45 kulek Maxspect  nano tech biosphere

Doszło dużo sprzętu . Odpieniacz tunze 9004, level eye, reaktor glonowy jakiś Pacific Sun, 

Zawiesiłem swoją starą chinkę nad baniakiem i to chyba tyle . Doszło kilka zwierząt i powoli jakoś sie to kręci . Parametry :

PH 8.15

NO3 2-5

P04 0.07

Reszty nie mierzę . Od kiedy doszło kilka LPS i padła dunka jak i stan jednej euphlii sie mega pogorszył leje KZ amino co 2 dni 0.5 ml.

Euphylia jak I dunka co prawda padły przez operowanie z dystansu jak i przez słaby sprzęt oryginalny. Oryginalny odpieniacz to zwykła pomyłka . 

20190220_195714_resized.jpg

received_1686429878123597.jpeg

20190222_160843_resized.jpg

Edytowane przez kamil240593 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche się pozmieniało doszło kilka korali ,jedna rybka rozgwiazda. Ale najwazniejsza zmianę jaką zaobserwowałem to to że z dystansu lepiej ixzie mi prowadzenie akwarium .Wniosek jeden im mniej pchania łap do akwa tym lepsze efekty . Pozdro

received_586478775197475_resized.jpeg

received_404701523658682_resized.jpeg

received_2793407087366183_resized.jpeg

received_785108188534139_resized.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.