matheroz Zgłoś Napisano 1 Października 2018 Problem Acana i Favia Problem zaczął się około tydzień temu, do tego czasu korale były w świetnej formie. Tak jak wspomniałem około tydzień z acany zaczęły wystawać najbardziej szpiczaste części szkieletu, to samo było z Favią. Na szkielecie pojawił się niewielki glon. Zauważyłem że Strigosus zaczął go skubać. Nie wiem czy wcześniej miało to miejsce ale raczej wątpie. W sobotę postanowiłem zrobić klatkę, żeby ryby nie miały dostępu do korali. Myślałem że trochę to pomoże ale dzisiaj po pracy wróciłem do domu i na favi był lekki biały nalot, taki "glut". Trochę brakuje mi już pomysłu. Może użyć Protect Dipa z AF ? Parametry w normie i stabilne, mierzone raz w tygodniu. W załączniku zdjęcia od najstarszych do dzisiejszych. Nalot na koralu do teraz się zmniejszył. A było już tak pięknie Dzięki za rady Akwa prowadzone na ballingu, leje fito, dodatkowo kropelki od AF no i jeszcze 1/2 razy w tygodniu podaję reef roids. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 1 Października 2018 A światła albo umiejscowienia korali nie zmieniłeś?moja Favia podobnie zareagowała po zwiększeniu mocy Led, spaliło jej wierzch, najpierw biały nalot a później zanik tkanki. Na szkielecie glon... Pomogło przedmuchanie i zacienienie. Od tego czasu rośnie i powoli pokrywa odsłonięty wcześniej szkielet... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matheroz Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Zmiana miejsca miała miejsce ale było to kilka centów, myślę że nie miało to na nią wpływu ... Wczoraj wykąpałem ją w AF protect dip ... zobaczymy ... Przez noc nie zeszła tkanka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Słuchaj a jakiś inny LPS jej nie sięgnął? Albo nawzajem się posmyrały. to mechaniczne uszkodzenia, może cos po nich przeszło albo spadły? Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach