Skocz do zawartości

Historia edycji

Nik@

Nik@

U mnie też się pojawiło cyano, choć już bardzo dawno nie miałam tego problemu. Niedużo, ogniska są w kilku miejscach i widzę, że sobie powoli zanika. Jedyne, co robię, to przedmuchuje skały. 

Cyjanobakterie mają mistrzostwo świata w przetrwaniu. Jak nie maja swiatla, to maja detrytus czy azot. Czasem mam wrażenie, że potrafią się żywic nawet irytacją wlasciciela zbiornika :D

https://reefhub.pl/cyjano-w-akwarium-plaga-prawie-doskonala/

Gruszka do nosa dla niemowlaków w dłoń, wata na cyrkulator i w sumpie i dmuchaj codziennie. Przegrzebac też piach.

Raz, trzeba zmniejszyć mu ilosc potencjalnych zrodeł "pokarmu", dwa, usuwać siedliska jak się tylko da. Przyda się zwiększyć cyrkulację i natlenienie wody, może też obniżyć temperaturę?

Nie wiem, ale w Bałtyku ataki sinic pojawiają się najczęściej w lecie, w okresie upałów i bezwietrznej pogody, kiedy nie ma fal. Może warto zrobić pralkę  w akwaroum i dodać napowietrzacz? 

Jak się nie uda mechanicznie, to pozostaje tylko chemiclean. Jeszcze rok temu poleciłabym mycosidol, to był bardzo dobry preparat, ale zmienili skład i teraz strach się bać go używać.  

Nik@

Nik@

U mnie też się pojawiło cyano, choć już bardzo dawno nie miałam tego problemu. Niedużo, ogniska są w kilku miejscach i widzę, że sobie powoli zanika. Jedyne, co robię, to przedmuchuje skały. 

Cyjanobakterie mają mistrzostwo świata w przetrwaniu. Jak nie maja swiatla, to maja detrytus czy azot z atmosfery. Czasem mam wrażenie, że potrafią się żywic nawet irytacją wlasciciela zbiornika :D

https://reefhub.pl/cyjano-w-akwarium-plaga-prawie-doskonala/

Gruszka do nosa dla niemowlaków w dłoń, wata na cyrkulator i w sumpie i dmuchaj codziennie. Przegrzebac też piach.

Raz, trzeba zmniejszyć mu ilosc potencjalnych zrodeł "pokarmu", dwa, usuwać siedliska jak się tylko da. 

Jak się nie uda mechanicznie, to pozostaje tylko chemiclean. Jeszcze rok temu poleciłabym mycosidol, to był bardzo dobry preparat, ale zmienili skład i teraz strach się bać go używać.  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.