Hoom Zgłoś Napisano 6 Października 2018 Za dwa tygodnie startuje z nowym akwarium i zostały mi do kupienia tylko elektrody pH i redox i tu mam problem . Kupiłem dwa filtry Deltec NFP509 Nitrate Filter i bubble magus calcium reactor w opisie żadnego z nich nie ma nic o rodzajach elektrod jakie powinny być zastosowane . Posiadam dwa komputery aqua medic pH i Mv i tam tez w opisie nie ma nic o elektrodach . Na stronie aqua medic występują różne długie , krótkie , szklane , plastikowe , Pg13,5 itd . Proszę o pomoc jak dobrać elektrody do tych filtrów , dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 6 Października 2018 Możesz zastosować dowolne elektrody. Nie ma wskazania na konkretnego producenta. Działanie każdej z elektrod ustandaryzowano i dzięki temu każda elektroda zespolona pH czy ORP zadziała tak samo. Można wybierać wśród producentów w zależności o opinii na temat ich trwałości, stabilności itd.. W każdym razie nada się i elektroda AM i każda inna elektroda. W niemal każdej elektrodzie jest płyn odniesienia KCL (chlorek potasu), który jest źródłem odniesienia stężenia kationów wodoru w trakcie pomiaru czy to pH, czy to ORP (potencjał oxydacyjny). Istota działania elektroda jest taka sama. Dzisiaj można wybierać w dużej liczebności producentów. Cytuj 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 7 Października 2018 A jaka jest różnica miedzy plastykowymi a szklanymi . Bo długość rozumiem ze zależy od rodzaju filtra i głębokości zanurzenia elektrody . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Ważne, żeby użyć właściwych buforów do kalibracji (najlepiej tego samego producenta), zwłaszcza Redox. Niektóre płyny wzorcowe mają różne wartości "wzorcowe" w zależności od wypełnienia elektrody. Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 8 Października 2018 A możecie mi polecić jakiej firmy elektrody kupić . Aqua medic wychodzi bardzo drogo , może jest w miarę tani a dobry odpowiednik wraz z płynami do kalibracji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 9 Października 2018 Ja od niedawna używam Hydrometu. Elektrody pH są sprawdzone i uzywane od lat, a co ważniejsze można je uzupełniać. Co do Redoxu i zasolenia to na razie wstrzymuję się z opinią, zbyt krótko używam ich. pH: ERH-AQ1 + SB04-10M, SB07-10M, SB09-10M Redox: ERPt-AQ1 + SX01-100 Konduktometryczny: CDM-2 + SK02-100 (tylko trzeba uważać, bo ten płyn ma 12,9 mS/cm i nie nadaje się do kalibracji w Profiluxie) Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 17 Października 2018 Kupiłem jednak aqua medic . Znalazłem niezła ofertę w sklepie w Norwegii . Przesyłka za darmo wiec wyszło cenowo w miarę . Teraz tylko muszę kupić coś do kalibracji i będzie leżeć na półce i czekać na nowe akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach