GAMMIS Zgłoś Napisano 6 Października 2018 Witam Jak w temacie posiadam gotowe akwarium i chciałbym w tylnej szybie wyciąć prostokąt o wymiarach 20x5 pod komin zewnętrzny za pomocą brzeszczota wolframowego oktągłego. Czy na początku powinienem wywiercić dwa małe otwory w dwóch dolnych rogach następnie naciąć nożem a dopiero potem ciąć brzeszczotem wzdłuż nacięć od wewnętrznej strony? co sądzicie o tym pomyśle, proszę o porady. A może lepiej próbować wiercić 3 otwory wiertarką wolframowymi otwornicami na bardzo małych obrotach. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 6 Października 2018 (edytowane) moim zdaniem nie musisz nic wiercić tylko wycinać od góry później pilnikiem z wolframu wyprowadzisz nierówności Edytowane 6 Października 2018 przez boo12 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 6 Października 2018 Przy kominie zewnętrznym tnie się szkło na całej długości, a później dokleja brakujący pasek. Wycinając kawałek szkła mocno osłabiasz szkło. Tak jak tu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 7 Października 2018 11 godzin temu, Pawel_Q napisał: Wycinając kawałek szkła mocno osłabiasz szkło Dlaczego osłabiasz, ja u siebie mam wycięte pod komin, na tych wąskich częściach praktycznie nie ma nacisku wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 7 Października 2018 Dlaczego osłabiasz, ja u siebie mam wycięte pod komin, na tych wąskich częściach praktycznie nie ma nacisku wody Nie powinno się wycinać tylko jak kolega wcześniej pisał dokleja się paski. Jest dużo przypadków że przy wyciętym otworze.peka szyba dokładnie od wierzchołka cięcia, nawet na forum znajdziesz takie przypadki. Szyba przy takim wycięciu nie pracuje równomiernie i w rogu są największe naprężenia.Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach