W dniu 1.08.2019 o 19:14, =Fresz= napisał:Crazycoral zapytaj. A Ty na pewno masz te robaki? Masz jakieś lepsze foto? Po tej tricolor nie widać nic niepokojącego.
Mam to napewno. Tricolor jest zaatakowana w górnej części, która przyrosła do wyższej tylnej skałki.
W dniu 1.08.2019 o 20:09, Alfik1980 napisał:Igor na ASFW działa Levamol 10%. Można stosować w akwarium ogólnym nie przekraczając dawki 2ml/100l. Ja nie stosowałem w ogólnym , ale przy płukaniu akr pozbyłem się ASFW. Niestety nie wszyskie akry dało się uratować z głównego baniaka. Teraz odbudowuję obsadę akroporową.
W poniedziałek mam mieć PURGE AEFW z JadwigiMorskiej. Buteleczka niby droga bo prawie 300zł ale to i tak niewiele jak 22 gatunki acropor, które posiadam w zbiorniku. Ryzykuję niby obsadą, ale wartość tych korali to ok 80% całości obsady. Patrząc na ekspansję tego ustrojstwa to widać już na wszystkich egzemplarzach. Acana, turbinaria i pozostałe montipory są nietknięte. Atakuje tylko i wyłącznie acropory. Klasyczny przykład, najpierw lekko brązowieją a potem zaczyna się jazda. Infekcję można zaobserwować przez atak na konkretne gatunki a potem przenosi się na inne w różnych miejscach zbiornika. Atakuje gatunkami.
A tak z innej beczki obecne dozowanie:
Codziennie: 1 kropla build af, 1 kropla micro e af, 2 krople iron af, 1ml siarka triton, 0,3 ml bor triton, 3ml nitraphos minus af, balling 3,4ml component ABC af. Tygodniowo: 4 krople potas af, 5 kropli molibden triton, 5 kropli stront af, 2 krople jodu af, 2 krople fluor af, 2 krople bio-mate od korallen-zucht. Co dwa tygodnie fiolka BioDigest Prodibio. Całość podawana na 100l w obiegu.
Karmienie po dwóch tygodniach głodówki, przez trzy dni poszło po jednej kostce mrożonki raz dziennie i kolejna głodówka na dwa tygodnie rozpoczęta. Wargacze pomimo braku pokarmu nie są w stanie opanować AEFW w zbiorniku, stąd też zapadła decyzja żeby zastosować PURGE. Efekty oczywiście opiszę w czasie lub po stosowaniu kuracji.