Skocz do zawartości
Adrian510

Co to za glon

Rekomendowane odpowiedzi

Derbesia, czyli tzw włosowaty. Nie takie dziadostwo jak bryopsis, ale też nic fajnego. Nie mogę się tego pozbyć już od ponad 2 miesięcy. Generalnie większość glonożerców go zjada, choć bez specjalnego entuzjazmu. Nie jest smaczny i zawiera żerinhibitory, więc jak masz tego dużo, to same sobie zwierzaki nie poradzą. Podobno najskuteczniejszą metodą jest wyszorowane skały poza akwarium, a potem już ślimaki/kraby/jeżowce zjedzą to co będzie odrastało. Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, nanokaczor napisał:

Dobry glon na scrubber

To fakt. Z derbesią w akwarium masz stale nutrienty na 0, niezależnie co by się nie działo. Wysysa wszystko co się tylko w wodzie pojawi. W akwarium holenderskim albo iwagumi w wersji słonej byłby to też rewelacyjny trawnik;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu was chłopaki zaskoczę z tym glonem mam azotany na poziomie 40 tylko po4 na poziomie 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Glony są takie "czyste" wolne od bruzdnic i cyjanobakterii pewnie dlatego właśnie, że masz mało fosforu i/lub brakuje pełnego zestawu mikroelementów potrzebnych do fotosyntezy... Nie wywołuj więc wilka z lasu. Te nitki to nic złego. 

Obniż azotany. Najlepiej sorbentem albo przez podmianę. 

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Adrian510 napisał:

Tu was chłopaki zaskoczę z tym glonem mam azotany na poziomie 40

Jak masz NO3 na poziomie 40, to glon tu nie ma nic do rzeczy. Może źle się wyraziłem z tym "co by się nie działo". Raczej chodziło mi o normalne sytuacje. Że sobie możesz w piasku pogrzebać i nic się nie wydarzy, ślimak może paść i zanim reszta go nie zje też Ci parametry nie wybuchną, może Ci się czasem sypnąć pokarmu więcej i też nie ma tragedii. Ale jak pomimo glonów w zbiorniku masz NO3=40 to masz jakiś problem grubszy. Jak @nanokaczor radzi, zrób porządek z azotanami, najlepiej jeszcze zrób rachunek sumienia i poszukaj przyczyny takiego stanu rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę znaleźć właśnie problemu obsada nie duża piachu nie mam,cyrkulacja wydaje się dobra odpieniacza też leje bakterie polityczne ehh nie mam pojęcia co może być nie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.