Skocz do zawartości

Historia edycji

Gibo

Gibo

Nie mam problemu z pompowaniem się korali, wszystkie ładnie rosną. Z uv (395-400nm) zrezygnowałem, bo nie było widać zmiany (zbyt słabo świecily). Jeśli chodzi o czerwone diody to jest bardzo wiele negatywmych opinni na polskich jak i zagranicznych forach-plagi glonów zielonych.

Trafiłem na zagraniczny artykuł, gdzie autor opisał zalety i wady każdego rodzaju barwy ledów. Polecił stosowanie barwy białej ciepłej (2700-3500K) do podkreślania czerwonych barw koralowców (zamiast czerwonych diód), jednak kilka takich diód powoduje miszmasz wizualny w akwarium i niestety nie podał w jakich proporcjach i z jakimi diodami można je łączyć, żeby nie bylo takiego efektu...

Gibo

Gibo

Nie mam problemu z pompowaniem się korali, wszystkie ładnie rosną. Z uv (395-400nm) zrezygnowałem, bo nie było widać zmiany (zbyt słabo świecily). Jeśli chodzi o czerwone diody to jesy bardzo wiele negatywmych opinni na polskich jak i zagranicznych forach-plagi glonów zielonych.

Trafiłem na zagraniczny artykuł, gdzie autor opisał zalety i wady każdego rodzaju barwy ledów. Polecił stosowanie barwy białej ciepłej (2700-3500K) do podkreślania czerwonych barw koralowców (zamiast czerwonych diód), jednak kilka takich diód powoduje miszmasz wizualny w akwarium i niestety nie podał w jakich proporcjach i z jakimi diodami można je łączyć, żeby nie bylo takiego efektu...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.