Skocz do zawartości

Historia edycji

Syrius177

Syrius177

2 godziny temu, Słony leszcz napisał:

Zielone fluo jest wzbudzane przez światło niebieskie (nie tylko violet i royal blue, "blue" 460nm też bardzo ładnie działa). Czerwone/pomarańczowe fluo to bardziej w kierunku zielonego. U mnie super wyglądają czerwone i pomarańczowe grzybki po dołożeniu "cyjan" 480nm (takie niby ni to zielone, ni to niebieskie, ale bardzo ładnie wygląda i działa). Bo typowy zielony w nadmiarze to psuje efekt całości. Generalnie to głównie chodzi o to, żeby było dużo PAR (niebiesko) a mało luxów (wizualnie ciemniej), czyli światło poniżej 500nm.

Pytam  bo chcę wymienić w lampie dwie diody białe ciepłe i być może uzyskać wspomniany wyżej efekt. 

Cała lampa ma 16 diód. 

- 4 Royal blue

- 4 blue

- 2 aktyniki 420 nm

- 4 zimny biały 8000k

Oraz 2 ciepłe białe,  które chcę wymienić.  Więc zamiast tych dwóch dać

cyjan i np zielony? 

A może Photo red i zielony ? 

Albo cyjan i Royal blue? 

Syrius177

Syrius177

2 godziny temu, Słony leszcz napisał:

Zielone fluo jest wzbudzane przez światło niebieskie (nie tylko violet i royal blue, "blue" 460nm też bardzo ładnie działa). Czerwone/pomarańczowe fluo to bardziej w kierunku zielonego. U mnie super wyglądają czerwone i pomarańczowe grzybki po dołożeniu "cyjan" 480nm (takie niby ni to zielone, ni to niebieskie, ale bardzo ładnie wygląda i działa). Bo typowy zielony w nadmiarze to psuje efekt całości. Generalnie to głównie chodzi o to, żeby było dużo PAR (niebiesko) a mało luxów (wizualnie ciemniej), czyli światło poniżej 500nm.

Pytam  bo chcę wymienić w lampie dwie diody białe ciepłe i być może uzyskać wspomniany wyżej efekt. 

Cała lampa ma 16 diód. 

- 4 Royal blue

- 4 blue

- 2 aktyniki 420 nm

- 4 White 8000k

Oraz 2 ciepłe białe,  które chcę wymienić.  Więc zamiast tych dwóch dać

cyjan i np zielony? 

A może Photo red i zielony ? 

Albo cyjan i Royal blue? 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.