Skocz do zawartości
Filzox

Problem z odpieniaczem

Rekomendowane odpowiedzi

witam,kupiłem odpieniacz weipro sa-2012 od Darka S wraz z pompa 2000l/h i teraz mam problem.Przyniosłem sobie troche syfku z odpieniacza,dolałem do akwarium 8litrow w ktorym zrobiłem słona wode. Po 10 sekundach juz leciała piana do kubka,ładnie sie zbierała.po 10 minutach kubek był w połowie wypełniony brudna brazowa woda,wylałem zawartosc,i znow zaczeła sie zbierac piana,jednak teraz piana nie zamieniała sie w wode tak szybko i gromadziła sie w kubku,po czasie ok 10 minut było jej tak duzo ze wylatuje z boku kubka,kubek wydaje sie bardzo szczelny jednak mimo wszystko piana znajduje ujscie.....czy to moze byc spowodowane??

pozdrawiam Filip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest OK.

Ustaw tym pokretlem na wylocie na troche !!! bardziej sucha piane.

Mozesz tez zdjac dekielek i wtedy piana bedzie rosla do gory, a nie wchodzila bokami.

U mnie tez poporzednio w Weipro po wlozeniu skaly z frachtu przez pierwsze kilka dni wygladalo tak

622-img_0026.jpg622-img_0029.jpg

Zwroc uwage, ze koncentratu na dnie kubka malo, albo prawie wcale. Wszystko w pianie.

Jak sie wszystko troche uspokoi z czasem, to bedzie OK.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie mam jeszcze morskiego :D tylko testowałem sprzet :D juz wyregulowałem i teraz jest wiekszy przepływ wody i przez to piana pokonuje wieksza droge w gore. A syfu troche przyniosłem,zamiast wyczyscic kubki to przelałem sobie, bo to było z akwarium morskiego w Poznankim Zoo z tego 14 tysiecy litrow akwarium,brud z 3 duzych odpieniaczy...wiec ma teraz co robic.

pozdrawiam Filip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Filzox :

tylko testowałem sprzet

A syfu troche przyniosłem z 3 duzych odpieniaczy

Testowałeś czy fabryka dobrze zrobiła?

Bez senu. Zawracanie (_I_)

Marnujesz czas czytających to, marnujesz miejsce na serwerze Przemka i mój czas.

Jakby to był Usenet to dałbym Ci IGNORA.

Sądze, że wielu innych zrobi tak samo.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filzox, jak wlałeś syf z innych kubków do wody w akwarium to wiadomo ze odpieniacz bedzie pracowal ze wzmozona siłą. Na gg odpisałem Ci wczesniej, żebys sie tym nie martwił i odpieniacz jest sprawny. To wyłażenie piany bywa niezmiernie rzadko. Czasami sie tak zdarza, że piana jest tak sztywna że nie chce sie zamienić w płyn, no i wtedy moze sie wydostawać z kubka. Kubek tego weipro jest dośc pojęmny, więc przy 100 l akwa raczej sie to nie stanie. Przez 4 lata nigdy sie mi tak nie zrobiło. Spokojnie, załóż akwa, daj tyle światła ile możesz wsadz skałę i ruszaj powoli. Dopiero wtedy jak cos nie tak to pisz na grupe :D

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie denerwuj sie,to jest moje pierwsze akwarium morskie dlatego wolałem sprawdzic przed załozeniem do akwa,dlatego jesli ktos uwaza ze bezsensu to przepraszam

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.