Godzinę temu, nanokaczor napisał:Dla mnie ocena jakości po tym że ktoś zamieścił 2 fotki i pokazał na jednej kożuch a na drugiej wapniaki to jakoś tak nie trafia... Glony wapienne wyrosną na wszystkim. Działanie żywej skały zależy od procesów w jej środku a nie od tego jak łatwo porasta glonami.
Ta skała jest czysta, biała i ma fajne kształty ale to nie jest żywa skała - skała koralowa. Żywa skała ma być pełna życia i po drugie ma mieć strukturę koralowca.
Konrad 2 zdjęcia były dla pokazania jak się zachowuję żywa skała po miesiącu w akwarium a jak się zachowuję skała MR po roku w akwarium .
Mógłbym oczywiście zrobić tych zdjęć 200 to może by to do Ciebie trafiło.
Taka mała uwaga -co innego jest wsadzić skałę do akwarium świeżego wolnego od pewnych rzeczy (jałowego) a co innego do akwarium działającego obfitującego w pokarm, mikro, makro, z pełnym oświetleniem itd...………
30 minut temu, @Beti napisał:Czyli mówisz ze ta skala Fiji Pukani nie ma nic wspolnego z rafą koralową? To skąd jej kształty i pozostałości po koralowcu,małe zdjęcie w załączniku
Mam tą skałę i po 20mies jest pełna życia nigdy nie narastal glon,jest ładna czysta i zarasta algami zero problemów z parametrami i wcale nie byla taka lekka.
pytanie autora było o suchą skałę nie żywą.Jak wiadomo sama cena takiej skały jest różnicą podałam tylko przykład jesli ma wybrać suchą aby dokonał dobrego wyboru,ja wiem że żywa skała to żywa,ale nie odskakujmy od tematu.
Beata kolega pisał o MR a nie o Fiji Pukani wiec bez związku jest twoja uwaga.