50 minut temu, MarcinKoz napisał:Ok siadam dzisiaj do kalkulatora liczyć chyba po raz trzeci od nowa wszystko i muszę poszukać na yt jak podłączyć i obsługiwać sumpa bo za cholere nie wiem jak to działa
że fizykę oszukuje w sensie że woda z akwa nie wyleci na podłogę
Jest tyle morszczaków z Lublina może ktoś Ci podpowie pokaże itp,mnie kobiecie na początku wydawało się to nie do pojęcia
Sump świetny dostep do mediów filtracyjnych możliwość dodania odpieniacza jakiego tylko chcesz
Panel,no cóż, akwarium na 60+30panel zabiera Ci sporo miejsca,dwa wygląda jak szafa bo juz 90cm szer,po trzecie trudniejszy dostęp,po czwarte dobry odpieniacz ma rozmiar 35x40x 55h jak go dasz w panel chyba ze kupisz odpieniacz poza panelowy,ale mając akwarium 600l plus sump =750l około,to twoja sprawa,ale tam trzeba dobry odpieniacz,zapewne w takim litrażu postawisz na pokolce więc wiadomo lubią duże kupki robić
Ogólnie nie jest to taki diabeł straszny jak go malują
Postawisz akwarium dasz piasek skałę i czekać cierpliwie będzie dojrzewanie,a potem i tak wdrażał będziesz życie stopniowo.
Balling spoko-nie takie to straszne dopiero jak zasiedlisz zbiornik w pełni życiem zacznie sie konsumpcja kh,ca,mg i w tedy zakupisz pompę np ATi a do tego czasu wystarcza 10% podmianki
Doskonale Cię rozumię że to trudny wybór,ale też przed nim stałam i dziś uważam że nie żałuję,choć przyszla juz ochota na jeszcze większe.
Powodzenia,pozwolę sobie obserwować temat,jeszcze raz odwagi.
Edit tu masz jak działa sump